Maandag 29/05/2023

NIEUWS

Els Moors vanaf 2018 Dichter des Vaderlands

Het Poëziecentrum is er wel heel vroeg bij om de nieuwe Dichter des Vaderlands aan te kondigen. Vanaf Gedichtendag 2018, eind januari, volgt Els Moors Laurence Vielle op als Belgisch poëzie-ambassadeur.

De in Poperinge geboren Moors is al lang actief in dichtersland. Haar met lof overladen poëziedebuut Er hangt een hoge lucht boven ons (2006) werd genomineerd voor de C. Buddingh'-prijs en bekroond met de Herman de Coninckprijs voor het beste debuut. Bij het balanseer verscheen in 2013 de dichtbundel Liederen van een kapseizend paard, een coproductie met Nieuw Amsterdam. Deze bundel werd bekroond met de J.C. Bloem-poëzieprijs 2015 en met de Prijs Letterkunde van de provincie West-Vlaanderen. Moors schreef ook proza waaronder de roman Het verlangen naar een eiland (2008) en de verhalenbundel Vliegtijd (2010). Moors is onder meer docent Creative Writing in Brussel, Antwerpen en Arnhem en redacteur van het literaire tijdschrift nY. Ze is na Charles Ducal en Vielle de derde dichter die deze functie opneemt. De Dichter des Vaderlands is een initiatief van Poëziecentrum, La Maison de la Poésie et de la Langue Française en de literaire organisaties VONK & Zonen en Passa Porta. Het idee is geïnspireerd door de Nederlandse Dichter des Vaderlands, die al sinds 2000 present is.

Ouariachi hekelt 'De Groene-maffia'

De grootste outsider op de maandag bekendgemaakte shortlist van de Libris Literatuurprijs? Ongetwijfeld Marja Pruis met haar roman Zachte riten. Eerder stond ze al op de shortlist van de ECI Literatuurprijs met haar matig ontvangen boek. Heeft Pruis die onverwachte nominaties te danken aan haar collega's van De Groene Amsterdammer, waar ze redactrice is? Dat veronderstelt schrijver Jamal Ouariachi op zijn weblog. In elk van beide jury's zetelt immers iemand van de boekenredactie van De Groene. Bij de ECI Literatuurprijs was dat Joost de Vries, bij de Libris Kees 't Hart. "'De Groene-maffia' zorgt goed voor zichzelf", vindt Ouariachi, die benadrukt dat er geen afgunst speelt - hij heeft geen nominabel boek uit. "Het zou best eens kunnen dat Marja Pruis met Zachte riten de allerbeste roman van 2016 heeft geschreven. Maar haar collega's bewijzen haar - én de literatuur - geen dienst door de indruk te wekken dat zij al die nominaties aan haar Groene Amsterdammer-redacteurschap te danken heeft", aldus Ouariachi. "Bij De Groene gaan ze er prat op dat ze, uit overwegingen van neutraliteit, geen collega's recenseren. Dat klopt. Ze delen nominaties en prijzen uit aan die collega's. Dat levert een hoop meer centen en publiciteit op dan een recensie." Ouariachi besluit: 'Kom op, Groene-lieverds. Zoek andere nevenactiviteiten. Dit is géén gezicht. Jullie spugen op de literatuur én op jullie collega. En wij, omstanders in de literatuur, durven nauwelijks te kijken naar deze schaamteloze, schaamteloze vertoning.'

Pruis kan ook nog op de shortlist van de Fintro Literatuurprijs belanden, daar zit haar collega Jan Postma in de jury. Hij wist haar alvast mee op de longlist te krijgen.

Telex

►Opschudding in Frankrijk: de 17de-eeuwse schrijfster Madame de La Fayette wordt de eerste vrouw van wie een boek een plaats krijgt in het literaire baccalaureaat van de Franse scholen. Dat gebeurt met haar in 1662 anoniem gepubliceerde roman La princesse de Montpensier, in 2010 verfilmd door Bertrand Tavernier. In mei 2016 had een Franse leraar een petitie gelanceerd 'om vrouwen een plaats te bieden in de programma's van het literaire baccalaureaat'. Dat leverde 20.000 handtekeningen op. Het beroemdste boek van Madame de La Fayette - wier echte naam Marie-Madeleine Pioche de La Vergne La Fayette luidt - is La Princesse de Clèves.

►Op zaterdag 8 april organiseert het Antwerpse Letterenhuis voor het eerst een Letterenhuisfestival - met als belangrijkste bedoeling om zijn kolossale literaire archief tot leven te wekken. Buurtbewoners en passanten, schrijvers en dichters, muzikanten en kunstenmakers ontmoeten elkaar tussen 14 en 18 uur in het Letterenhuis én op zestien locaties in de buurt. Met onder meer Marcel Vanthilt als gastheer en Fikry El Azzouzi, Charlotte Van den Broeck en, jawel, de 90-jarige Will Ferdy.

►Vanaf komende vrijdag strijkt ook in Vlaanderen de Boekenweek neer, zij het op kleinere schaal dan in Nederland. Het publiek kan in een feestelijke sfeer kennismaken met de nieuwste uitgaven van het voorjaar. Thema is 'verboden vruchten'. Herman Koch schreef het Boekenweekgeschenk Makkelijk leven en Connie Palmen het Boekenweekessay De zonde van de vrouw, allebei voor een grijpstuiver te pakken te krijgen. Koch en Palmen treden samen op tijdens het Passa Porta Festival op 26/3 in Brussel. Verder komen ook onder anderen Kluun, Heleen van Royen en Abdelkader Benali naar een aantal Vlaamse boekhandels. De Boekenweek duurt tot 2 april. boekenweek.be

►Zoals altijd maakt De wereld draait door aan de vooravond van het Boekenbal en vlak voor de start van de Boekenweek plaats voor Adriaan van Dis. Hij mag op donderdag 23 maart een reprise maken van zijn legendarische programma Hier is... Adriaan van Dis. Hij ontvangt Jaap Robben (kinder- en jeugdboekenschrijver, bekend van Birk), Paul Beatty (in 2016 de eerste Amerikaanse winnaar van de Man Booker Prize met zijn roman The Sellout) en Dame Hilary Mantel, die wereldwijd succes oogstte met haar romans over het leven aan het hof van Hendrik VIII.

►Alarm bij de Nederlandse leesbevorderaars: bijna 18 procent van de Nederlandse 15-jarigen kan slecht lezen en hun aantal is groeiende. Ze zijn niet in staat een brief van de gemeente te lezen of ondertiteling van een film te volgen. Dat blijkt uit de meest recente internationale PISA-studie, die iedere drie jaar onder I5-jarigen wordt gehouden.

►Paul Auster komt niet naar het Passa Porta Festival. De Amerikaanse auteur heeft problemen met zijn stembanden en moet rusten. Op 24 maart zou Auster naar Brussel reizen om er in Flagey het festival te openen. Er wordt nu gezocht naar een nieuwe datum.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234