Zondag 27/11/2022

NIEUWS

WPG Uitgevers en De Bezige Bij krijgen klappen

Het Nederlandse uitgeversconcern WPG, met onder meer De Bezige Bij, A.W. Bruna en Cargo onder zijn vleugels, leed in 2016 een netto verlies van 2,5 miljoen euro. Dat blijkt uit het jaarverslag, zo meldt NRC Handelsblad. Vooral de algemene boekenuitgeverijen presteerden slecht en hebben niet kunnen profiteren van de oplevende markt. Volgens president-commissaris Femke Halsema is "met name De Bezige Bij achtergebleven bij de verwachtingen".

De totale omzet van het WPG-concern daalde van 141 naar 136 miljoen euro, die van de boekentak van 68 naar 60 miljoen euro.

Behalve een verslechterende markt zou vooral de afschrijving van voorschotten een aanzienlijke rol spelen in de mindere resultaten. Over 2015 werd 24 miljoen euro doorgestreept, in 2016 kwam daar nog eens 22 miljoen euro bij.

Kinderboekenuitgever Leopold en educatieve uitgever Zwijsen deden het wel goed. De tijdschriften, waaronder Voetbal International, Happinez en Vrij Nederland - dat van weekblad naar maandblad evolueerde - leden verlies, onder meer door teruglopende abonnementen. Deze tak heeft het al langer moeilijk, wat leidde tot het schrappen van een managementlaag en personeelsbesparingen. Voor de tijdschriften wordt rekening gehouden met aanhoudende krimp. Tegenover het nettoverlies van 2,5 miljoen in 2016 stond nog een winst van 2,3 miljoen euro in 2015.

Concurrent Joost Nijsen van uitgeverij Podium haalde op Facebook zwaar uit naar de voorschottencultuur bij De Bezige Bij: "Voor het eerst komt boven tafel op welke schaal auteurs (en agenten) jarenlang grof zijn overbetaald om ze in huis te krijgen cq te houden. Dit is niet alleen dramatisch voor de betrokken uitgeverijen maar voor de hele boekenmarkt, omdat het structureel verkeerde verwachtingen schiep aangaande wat op deze markt reëel is aan auteursvergoedingen."

WPG is desondanks optimistisch. Het eerste kwartaal van 2017 zou een opgaande trend in de boekenverkoop laten zien, meldt Boekblad. "De reorganisatie die de vorig jaar aangetreden directeur Patrick Swart doorvoert, drukt door de bijkomende kosten het resultaat, maar WPG verwacht dat het in 2018 daardoor beter zal gaan." In februari liet Swart, opvolger van Koen Clement, in een interview met Het Financieele Dagblad weten dat hij een "stuurloze organisatie" had aangetroffen: "We waren vergeten om te blijven innoveren."

Slangwoordenboek van Anthony Burgess aangetroffen

Onderzoekers van de International Anthony Burgess Foundation deden onlangs een opmerkelijke vondst. Ze vonden de aanzet van een 'slang'-woordenboek dat Anthony Burgess voorbereidde en waarvoor hij een honderdtal lemma's bij elkaar had gezocht. Burgess was al in de weer met een soort futuristisch slang en bizar jargon voor zijn cultroman A Clockwork Orange (1962). En hij bleef zijn hele leven door straattaal en aanverwante gefascineerd.

Het nu aangetroffen werk bevond zich in een kartonnen doos onder een hoop beddenlakens en huishoudelijke spullen, reden waarom het nooit nader is onderzocht. "Literaire documenten verwacht je daar niet meteen." Lange tijd werd het manuscript dan ook als verloren beschouwd. Maar Burgess had er in het tweede deel van zijn autobiografie wel degelijk op gealludeerd.

Helaas is het woordenboek te onafgewerkt om in zijn geheel gepubliceerd te worden, aldus The Guardian. Onderzoekers zijn er wel zeer verguld mee en werken aan een ontsluiting ervan.

Abdelkader Benali nieuwe voorzitter Libris-jury

Schrijver en gewezen Libris Literatuurprijs-winnaar Abdelkader Benali wordt de voorzitter van de jury van de 25ste Libris. Hij zal op 7 mei 2018 tijdens het traditionele galadiner in Amsterdam bekendmaken welke roman Alfred Birneys De tolk van Java opvolgt op de erelijst. Ook de rest van de elk jaar geheel vernieuwde jury is nu bekend. Ze bestaat uit de Volkskrant-criticus Hans Bouman, gewezen VRT-redacteur Johan De Haes, letterkundige Lotte Jensen (Radboud Universiteit Nijmegen) en Judith Uyterlinde, uitgeefdirecteur World Editions Londen.

Telex

►Vicky Francken heeft donderdag de C. Buddingh-prijs gewonnen, de onderscheiding voor het beste Nederlandstalige poëziedebuut. Francken viel in de prijzen met haar bundel Röntgenfotomodel. "Ik heb heel lang getwijfeld of de gedichten het wel waard waren om in een bundel te komen", vertelt de laureate aan NRC. ""Telkens verzon ik een tegenpartij die in mijn hoofd opsomde wat er aan de gedichten ontbrak. Met deze erkenning kan die tegenpartij voorhouden: die twijfel is niet per se nodig."

►Francken, die vertaler uit het Frans en Engels is, versloeg medegenomineerden Joost Baars, Paul Meeuws, Tijl Nuyts en Hannah van Binsbergen. Eerdere winnaars zijn Marieke Rijneveld, Anna Enquist en Michaël Zeeman.

►In september 2017 gaat CELA van start, een innovatief, tweejarig Europees talentonwikkelingsprogramma voor schrijvers en vertalers. CELA staat voor Connecting Emerging Literary Artists. Het is een samenwerking van zeven partners uit zes landen. Vanuit Brussel organiseren het Vlaams-Nederlands Huis deBuren en het Internationaal Literatuurhuis Passa Porta de aftrap. Een selectie van 18 talentvolle schrijvers, 24 vertalers en 6 beginnende literaire professionals volgt met CELA een intensief traject gericht op het ontwikkelen van vaardigheiden, tools en een netwerk, met masterclasses en residenties. Voor Vlaanderen neeemt een uitsluitend vrouwelijke delegatie deel: Rebekka De Wit, Carmien Michels en Maud Vanhauwaert.

►De Britse schrijfster Helen Dunmore is op 64-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van kanker. Dunmore werd in 1996 bekroond met de Orange Prize voor haar roman A Spell of Winter. Ze combineerde proza met poëzie, goed voor 12 (historische) romans en 10 poëziebundels. Collega's prezen haar als een genereuze "writer's writer" met een "grote intellectuele eerlijkheid". In haar romans speelden de naweeën van oorlogsleed steeds een grote rol.

►De Vlaamse Auteursvereniging (VAV) heeft non-fictieauteur Matthijs De Ridder bevestigd als nieuwe voorzitter, ter opvolging van Patrick De Rynck. Nieuwe bestuursleden zijn onder meer Jeroen Olyslaegers, Kris Van Steenberge, Barbara Persyn en André Van Halewyck.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234