Zondag 16/06/2019

Lunchbreak

Nieuwsupdate: niet te missen verhalen van deze ochtend

N-VA-voorzitter Bart De Wever en PS-voorzitter Elio Di Rupo bij de regeringsonderhandelingen in 2014. Beeld Photo News

Di Rupo opent de deur voor N-VA en sluit ze meteen weer, gebekvecht over het terughalen van kinderen uit Syrië, veel regen maar toch laag grondwater en moeten maagverkleiningen toegankelijker worden?

In het nieuws

1. Verwarrende communicatie Di Rupo: eerst deur openen voor coalitie met N-VA, en ze dan weer toeslaan

Wil de PS nu wel of niet in een regering stappen met N-VA? Partijvoorzitter Elio Di Rupo zette vanmorgen eerst de deur op een kier, maar sloeg die intussen weer helemaal dicht.

2. Drie redenen waarom Boris Johnson Brits premier wordt

Theresa May neemt afscheid als Brits premier, en de strijd om haar opvolging woedt volop. De kansen van uitgesproken brexiteer Boris Johnson zijn alvast gestegen. Waar komt de liefde voor deze ‘piraat van de Britse politiek’ vandaan?

Boris Johnson. Beeld AFP

3. Veel regen, toch laag grondwater

Stortbuien, modderstromen, en dat in de maand juni. Er valt regen in overvloed de laatste dagen, maar toch staat het grondwaterpeil nog altijd laag. Zijn we opnieuw op weg naar een zomer met droogtemaatregelen? 

Beeld Eric de Mildt

4. Open Vld-voorzitter Rutten en N-VA’er Francken bekvechten over terughalen kinderen uit Syrië

Vicepremier De Croo (Open Vld) verduidelijkte dat België bezig is om 6 Belgische weeskinderen terug te halen uit de Koerdische kampen in Syrië, vier van hen zijn ouder dan 10 jaar. ‘Zogezegde wezen’, reageerde gewezen staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA), in een woordenwisseling met Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten.

Lees ook waarom de timing van een akkoord over het terughalen van kinderen IS-strijders niet toevallig is.

Beeld EPA

5. Moeten maagverkleiningen toegankelijker worden? ‘Ik heb het ene dieet na het andere geprobeerd, niets hielp’

Maagverkleiningen moeten ook terugbetaald worden aan jongeren onder achttien en aan volwassenen met matige obesitas. Dat schrijft het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg in zijn jongste rapport. ‘Dit is geen gemakkelijkheidsoplossing.’

Beeld tim dirven / tine schoemaker

Tips van de redactie

6. Axana Merckx (18), kleindochter van Eddy Merckx: ‘Ik wil in de voetsporen van mijn vader en grootvader treden’

Het was een aandoenlijk beeld: de grote Eddy Merckx die kleindochter Axana een gouden medaille om de hals mocht hangen op het Belgisch kampioenschap zwemmen. Haar eerste deelname was het, in het land waar ze is geboren, maar dat ze als kind al snel heeft verlaten. Enthousiast vertelt ze over haar familienaam, wonen in Canada, de Olympische Spelen en Greta Thunberg. Maar ook over tegenslag: ‘Ik zal er altijd zijn voor mijn zus, wat het leven ook brengt.’

Axana Merckx Beeld BELGA

7. Lezers over het mondeling examen: ‘Meer kansen met mondeling’

Mondelinge examens aan Vlaamse universiteiten raken in de verdrukking. Praktisch onhaalbaar, te subjectief en juridisch riskant, klonk het in een artikel in De Morgen. Of onze lezers dat toejuichen of betreuren, vroegen we op demorgen.be, als het even kon aan de hand van hun meest memorabele mondelinge examen ooit. Een selectie uit de inzendingen.

8. Na de belabberde verkiezingscampagne zijn de ego’s en persoonlijke ambities weer helemaal terug bij Open Vld

Met stevige kritiek op zijn partij opende Francesco Vanderjeugd, burgemeester van Staden, de debatten over het voorzitterschap bij Open Vld. Met zijn kandidatuur steekt hij alvast stokken in de wielen van zijn mentor Bart Tommelein, die ook de ambitie koesterde om voorzitter te worden. 

Francesco Vanderjeugd Beeld BELGA

Bij de koffie

9. Beste Roger van Dobbit TV, u bent de man die ik had moeten zijn

Stef Selfslagh zet deze week de blik op oneindig. Vandaag schrijft hij een brief aan de klusser van Dobbit TV.

Roger Dobbit TV Beeld RV Dobbit Tv

10. Martin Scorsese kijkt in ‘Rolling Thunder Revue’ in de ziel van Bob Dylan ★★★★☆

Halverwege de jaren 70 trok Bob Dylan met een boel gelijkgestemde zielen op een bizarre tournee. Het door Martin Scorsese geregisseerde Rolling Thunder Revue is géén documentaire van die tour, maar versterkt net de mythe die Dylan zelf heeft geschapen.  

Beeld Netflix
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden