Zondag 18/08/2019

Lunchbreak

Nieuwsupdate: het belangrijkste nieuws van de ochtend

Bjorg Lambrecht. Beeld Photo News

Een foto van twee agenten te paard die een zwarte man aan een koord begeleiden, doet de gemoederen in de VS hoog oplopen. Bart De Wever wil garanties voor hij zich opnieuw bindt aan CD&V, en president Trump opent een nieuw front in de handelsoorlog met China. 

In het nieuws

1. De Wever wil garanties van CD&V

Is CD&V bereid om een centrumrechts project voluit te steunen? Op die vraag wil Vlaams formateur Bart De Wever (N-VA) een sluitend antwoord voordat hij zich opnieuw bindt aan de christendemocraten.

Eerstdaags wordt een beslissing verwacht van De Wever: kiest hij voor een heruitgave van centrumrechts of ziet hij meer heil in een Bourgondische coalitie met Open Vld en sp.a? Als N-VA de hand uitsteekt naar sp.a, moet die laatste die in ieder geval aannemen, meent oude krokodil Freddy Willockx. Zonder plat op de buik te gaan. ‘Sporen van extreemrechts in een regeerakkoord kunnen we niet dulden.’

2. Texaanse politie onder vuur na virale foto

Een Texaanse politieafdeling gaat door het stof nadat een foto viraal ging van twee agenten te paard die een zwarte man aan een koord begeleidden. Het beeld veroorzaakt op sociale media grote verontwaardiging, omdat het doet denken aan het tijdperk waarin zwarte slaven werden vernederd, gelyncht en geboeid met een touw door de straten werden gevoerd. De lokale politie heeft na de ontstane commotie excuses aangeboden aan de man.

Beeld rv

3. Trump opent nieuw front in handelsoorlog

De Amerikaanse president Trump heeft met de beschuldiging van valutamanipulatie een nieuw front geopend in de handelsoorlog met China. Een oplossing voor de handelsoorlog raakt steeds verder uit zicht.

De onzekerheid op de internationale economische markten is groot nadat de VS en China een tandje bij schakelden in hun langlopende handelsoorlog. Voorlopig zijn er echter geen tekenen dat we daardoor snel in recessie gaan.

Hoe dan ook zijn de gevolgen groot. ‘Trump toont zich erg bedreven in het ten gronde richten van zowat de hele wereldhandel’, schrijft Bart Eeckhout in het standpunt. ‘Het handelsconflict kan de groei definitief versmachten. Inmiddels treft Trumps onverstandige beleid ook de eigen economie midscheeps.’

Amerikaans president Donald Trump en zijn Chinese ambtsgenoot Xi Jinping. Beeld REUTERS

4. Meerderheid wil rookvrij terras, maar horeca volgt niet

Zes op de tien Belgen willen een rookverbod op terrassen van cafés en restaurants, maar dat zal er niet snel komen. Terwijl in Nederland het aantal rookvrije terrassen snel stijgt, blijft het in ons land een zeldzaamheid.

5. Pentagon stelt heropleving van IS in Syrië vast

De terreurgroepering Islamitische Staat (IS) is aan een comeback bezig in Syrië, terwijl de Verenigde Staten hun troepen uit het land voor het grootste deel hebben teruggetrokken. Dat stelde een inspecteur-generaal van het Pentagon gisteren in een rapport.

Tips van de redactie

6. Hoe wielrennen de dodelijkste sport werd

Ergens in Polen: rechte weg, droge gracht, betonnen duikers. Op één ervan staan kaarsjes. Brute pech heeft Bjorg Lambrecht en bij uitbreiding het peloton getroffen. En toch… wielrennen is de dodelijkste sport geworden.

Bjorg Lambrecht. Beeld EPA

7. Wat is het geheim van Spanje, het gezondste land ter wereld?

Spanje is het gezondste land ter wereld. Wat is het geheim? Een wetenschapper vermoedt het mediterrane dieet, een huisarts het zorgstelsel en de burgemeester kiest voor het water in zijn ‘oudste’ dorp.

8. Je kunt ook te voet om koffie gaan, Jerry Seinfeld

Ewoud Ceulemans zet deze week de blik op oneindig. Vandaag schrijft hij over de auto’s van Jerry Seinfeld. ‘Er is veel aan het concept Comedians in Cars Getting Coffee dat me aanspreekt. Twee derden van de titel, om precies te zijn: “comedians” en “coffee”. Ik heb een zwak voor het eerste en een verslaving aan het tweede. Maar “cars” steken me tegen.’

Bij de koffie

9. ‘Eén onwetende debiel maakt geen massa’

Kritiek op Thé Dansant, nadat een foto van een blanke man in Afrikaans gewaad opdook, die er niet beter op had gevonden om zijn gezicht zwart te verven. Journalist Robin Broos reageert‘Dit is 2019. Dit ìs de smeltkroes waar we al zo lang aan werken. Waarin jonge mensen verbroederen. En blijkbaar één debiel.’

10. Punkdag op de Lokerse Feesten: rokjes, regen en... een vleugelpiano

Dinsdag punkdag op de Lokerse Feesten. Het is haast evenveel traditie aan het worden als een paardenworst aan de Grote Kaai. Het festivalterrein was helemaal volgestroomd voor een ludiek NOFX en een matig The Offspring. De optredens kwamen in sneltreinvaart op je af, zoals dat hoort in het genre. Met een speciale vermelding voor De Heideroosjes, die de regen trotseerden én overwonnen.

The Offspring op de Lokerse Feesten. Beeld Stefaan Temmerman
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden