Woensdag 26/02/2020

Lunchbreak

Nieuwsupdate: dit zijn de belangrijkste verhalen van deze ochtend

Beeld Tim Dirven

Steeds meer meldingen van homofobie, het ‘Laatste Avondmaal’ in Tongerlo, de geestelijke gezondheid blijft een pijnpunt en hoe enkele lokale politici mee de hysterie voedden in Schaarbeek. Dit moet u weten voor u gaat eten.

In het nieuws

1. Zorgwekkende toename meldingen homofobie: vooral alarmerende groei van fysiek en verbaal geweld

In 2018 zag Unia het aantal dossiers over homofobie met de helft stijgen in vergelijking met 2017. ‘Vooral de meldingen over fysiek of verbaal geweld vertonen een alarmerende groei’, zegt Unia-directeur Els Keytsman.

Beeld Thinkstock

2. Hoe enkele lokale politici mee de hysterie voedden rond een Schaarbeekse schoolpoort

‘Ik heb de familie steun aangeboden, op Facebook heb ik enkel verspreid wat in de reguliere media was verschenen.’ Nee, vindt Brussels PS-politicus Cellou Satina Diallo, hém valt over de transformatie van een Schaarbeekse schoolpoort tot oorlogszone, niets te verwijten. Een reconstructie.

Beeld Tim Dirven

3. Bommenkerkhof in Noordzee: na springstof blijkt nu ook mosterdgas in zee te lekken

Niet alleen springstof, maar ook mosterdgas lekt uit de ‘Paardenmarkt’, een munitiestortplaats met zo’n 35.000 ton oorlogsbommen uit WO I. Op twee locaties – niet ver voor de kust van Knokke – vonden duikers gifsporen

Beeld Photo News

4. ‘Ongezonde lucht blijft Brusselaars verstikken’, besluit Groen na meting luchtkwaliteit

Bijna nergens in Brussel is de lucht echt gezond. Dat besluiten Groen en Ecolo uit een eigen meetactie om de vervuiling in de hoofdstad in kaart te brengen. 

Beeld Getty Images/iStockphoto

5. Onze gezondheidszorg is top, maar de geestelijke gezondheid blijft een pijnpunt

De Belgische staat moet smaller en goedkoper worden, klinkt het vaak. Maar waaraan geeft België meer geld uit dan de buurlanden, en kan het anders? Samen met econoom Andreas Tirez zoeken we in de reeks ‘De nv België doorgelicht’ een antwoord op de cruciale vraag die in deze kiescampagne angstvallig vermeden wordt: besparen, hoe dan? Vandaag: de gezondheidszorg.

Beeld BAS BOGAERTS

6. Malinwa gaat feesten, ‘misschien wel een hele week’

Et voilà, c’est Malinwa. KV Mechelen heeft zich in de geschiedenisboeken gevoetbald met bekerwinst tegen AA Gent. Wat een mentale weerbaarheid heeft die club getoond.

Beeld Photo News

7. Autistische kinderen vertonen socialer gedrag door neusspray

Een neusspray maakt kinderen met autisme socialer. Dat schrijven onderzoekers van de universiteit van Stanford in het wetenschappelijke tijdschrift Science Translational Medicine, dat deze week verschijnt.  

Beeld Tim Dirven

Bij de koffie

8. ‘‘Laatste Avondmaal’ in abdij van Tongerlo is geen replica maar een ‘tweede versie’ van Da Vinci’

In een replica van Da Vinci’s Laatste Avondmaal in de abdij van Tongerlo zitten volgens een Amerikaanse kunsthistoricus penseelstreken van de Italiaanse grootmeester zelf. Met behulp van Imec-technologie speurde hij deze week naar bewijzen op het canvas.

Replica van Da Vinci's Het Laatste Avond-maal in de abdij van Tongerlo.Beeld Tine Schoemaker

9. Is koning Leopold III aan het einde van WOII ‘geruild’ tegen enkele topnazi’s? Dat probeerde de Nederlandse koningin Wilhelmina

Is koning Leopold III aan het einde van WO II ‘geruild’ tegen enkele topnazi’s? Uit nieuwe documenten blijkt dat de Nederlandse koningin Wilhelmina een poging in die zin heeft ondernomen om Leopold te helpen.  

Beeld ANP

10. Het betreft een reclamespot voor een televisiezender maar dat weerhoudt me er niet van om vol te schieten

In DM ZAPT zet de tv-redactie van De Morgen de blik op oneindig. Vandaag schrijft Kris Kuppens over onverwachte ontroering tijdens het tv-kijken.

Still uit 'Goed Gezien' op KetnetBeeld RV
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234