Dinsdag 27/09/2022

Nieuwjaarsbrieven

Het regent de laatste dagen in de Wetstraat goede voornemens. VLD-voorzitter Guy Verhofstadt pleit voor een gerechtelijke superbrigade en rijdt daarmee eventjes in de wielen van zijn commissievoorzitter, Verwilghen. Tegelijk wil hij het inhoudelijk draagvlak leveren voor de brede oppositiebeweging tegen deze regering. Norbert De Batselier heeft een ambitieus plan klaargestoomd waardoor alle overheden van het land enkele honderden miljarden in werkgelegenheidsprojecten zouden kunnen stoppen. De CVP pakt uit met een plan om de fiscale discriminatie tussen gehuwden en ongehuwden weg te werken.

Het zou te makkelijk zijn al deze plannen als vrome nieuwjaarswensen of als pre-electorale beloften te minimaliseren. Ze tekenen veeleer het groeiende aanvoelen in de traditionele partijen dat ze met elementen voor een geloofwaardig toekomstproject voor de dag moeten komen. Als verweer tegen het groeiende onbehagen, de groeiende angst, de groeiende ontreddering. Daar is dus niets op tegen.

Want ook al gelooft een behoorlijk deel van de publieke opinie het niet langer, toch blijft het een feit dat een meerderheid van onze politici op een integere en correcte manier blijft proberen het algemeen belang te dienen. Hetzelfde kan trouwens gezegd worden over de overgrote meerderheid van onze politiediensten en onze magistratuur.

Maar deze vaststelling weegt niet op tegen de perceptie die bij de publieke opinie van langsom meer in omvang toeneemt. Met name dat 'het systeem', waarmee men dan gemakshalve het hele overheidsapparaat bedoelt, onbekwaam of onwillig is om met een zelfreinigende oefening te beginnen.

Jammer genoeg levert het systeem daar ook dagdagelijks aanwijzingen voor. Kritische rapporten van onderzoekscommissies worden beantwoord met op zich constructieve voorstellen tot aanpassing en verbetering van het bestaande systeem. Maar tot een serene behandeling van de verantwoordelijkheden voor fouten uit het verleden komt het niet. Mensen die in ondubbelzinnige bewoordingen incompetentie en laksheid wordt verweten, blijven ongestoord voort hun functie uitoefenen. Mensen die iedere geloofwaardigheid als mandataris hebben verloren, blijven ongestoord zetelen in de Senaat, waar Vlamingen immers niet door Walen kunnen worden verjaagd. Daar zit niet eens een groot beschermingscomplot achter. Vaak maken administratieve rechtsregels het de verantwoordelijke politici onmogelijk de maatregelen te nemen die zich opdringen.

Maar wat ook de redenen zijn, zolang er op dit vlak niets gebeurt, zal de publieke opinie de perceptie blijven behouden dat het systeem al zijn kinderen beschermt, ook al is een aantal manifest in de fout gegaan.

Dit is geen oproep tot een lynchpartij, maar een eenvoudige vraag aan de overgrote meerderheid van integere politici en magistraten om niet te allen prijze hun eigen kasteleden te blijven afschermen. Want het enige effect daarvan op termijn is dat ze door de publieke opinie inderdaad allemaal in één zak zullen worden gestopt.

Hoeveel vrome en ongetwijfeld goedbedoelde nieuwjaarswensen ze dezer dagen ook naar voor brengen. Yves Desmet

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234