Woensdag 28/07/2021

Nieuwjaar zonder wijnpijn

Prinses Calorie en Koning Alcohol staan dezer dagen weer tegenover elkaar. Waar moeten we op letten om een catastrofe te vermijden? We bekijken vier soorten menu's vanuit wijnperspectief.

Voor veel Belgen is dit hét moment om er eens in te vliegen met luxeproducten. Dit is de tijd waarin rosbief, kalkoen, hazenrug, patrijs of fazant hun hoogtepunt kennen.

De wijnkeuze is niet altijd simpel om drie redenen. 1) De ingrediënten en bereidingen kunnen enorm variëren, met telkens een afwijkende wijnstijl als gevolg. 2) Er kan vaak zowel wild, rundvlees, kalfsmedaillons als gevogelte op tafel belanden, wat de keuzewaaier vergroot. 3) De bereidingen krijgen vaak gezelschap van 'zware' of 'zoete' garnituur - bospaddestoelen, veenbessen - die veel cru's overtroeven. Neem kalkoen: traditioneel gebraden (zonder vulling) gaat u het best naar chardonnay uit de Nieuwe Wereld. Gebruikt u vullingen of wordt het sauswerk flinker, schakel dan over naar pinot noir. Komt er iets 'wilder' op tafel (genre hert, hazenrug...) kies dan voor rood en vrij kloek: grand cru's uit Bordeaux (Margaux, Pomerol...), stevige Languedoc-Roussillon, chianti classico, Spaanse Ribera del Duero, Australische shiraz, Chileense carmenère en alle combinaties van cabernet en merlot uit Chili, Nieuw-Zeeland, Australië of Zuid-Afrika.

Château Gazin 2000, Pomerol, 59,90 euro, bij Delhaize-De Leeuw; Grant Burge Filsell Shiraz 2000, Barossa, ongeveer 17 euro, Australian Fine Wines (03/480. 75.95) en www.underthecork.be; Felton Road Pinot Noir 2001, Central Otago, Nieuw-Zeeland, 47,84 euro, Ad Bibendum (02/420.94.46 of 011/26.27.65).

Voor veel feestvierders betekent eindejaar één grote fuif, waarbij kleinere snacks en sympathieke tapas de revue passeren.

De variatie in deze veredelde borrelhapjessfeer is enorm: er kan rauwe ham bij zitten, gerookte zalm, pikant en halfzoet, exotische bereidingen als couscous, tortilla's of tempura, en bovendien staat er een legioen van dipsausjes binnen handbereik. We moeten dus zoeken naar witte en rode wijnen die niet te complex zijn, maar uiterst fruitgedreven en met de nodige power. Zwaar eikgelagerde cru's zijn hier uit den boze.

Poema, Old Vine garnacha 2002, Calatayud, Spanje, 5,45 euro, Mondovino (03/658.20.20); Pers 2001 Tempranillo, Desierto de Almeria, Spanje, 6,99 euro, La Buena Vida (014/45.13.03); Ninth Island Pinot Noir 2002, Tasmanië, Australië, 9,99 euro, Delhaize-De Leeuw.

Van mediterrane deegwaren houden we steeds meer. Vroeger was eindejaar niet denkbaar zonder de 'patat' - puree, kroketjes... - , maar de pastageneratie wil de mediterraanse zon ook hartje winter op het bord.

Deegwaren zijn relatief 'neutraal', maar de zuiderse producten in garnituur en sauswerk zijn vaak dodelijk voor de wijn. De begeleidende saus is de sleutel en het hoeft zeker niet exclusief rood en Italiaans te zijn. Gaat u naar een tomaten-gedomineerde saus, kies dan voor rood en vurige druiven als garnacha of sangiovese. Zit u richting 'pesto', dan zal wit (sauvignon blanc, viognier) of een niet te zware Languedoc-wijn perfect functioneren.

Palo Alto, Viognier Reserva 2001, Chili, 9,62 euro, Ad Bibendum (02/420.94.46 of 011/26.27.65); La Salette Valpolicella Classico 200, Italië, 6,96 euro, Buensenso Franco (03/238.73.58); Porcupine Ridge Syrah 2002, Zuid-Afrika, 8,90 euro, De Kok (03/480.85.95).

Tarbot, kreeft, oesters, tong, zonnevis, baars, zalm, al dan niet in een romige saus: voor veel Belgen horen ze bij het eindejaar.

Uiteraard kan bij een aantal bereidingen rood worden geschonken, maar eindejaar is niet de uitgelezen periode om te beginnen experimenteren. Hou rekening met de bereiding - gepocheerd vraagt meestal elegantere wijnen dan gegrild. Ook de saus is van belang: kappertjes bijvoorbeeld veranderen het smaakprofiel van een wijn enorm. Besef ook dat 'oaky', tropische wijnen een eenvoudige basisbereiding kunnen smoren. Hoe u uw kreeft ook bereidt: een stevige, het liefst op fust gerijpt chardonnay smaakt altijd. Zeker zo lekker is een romige champagne brut of een viognier. Luxevissoorten als tarbot voelen zich ook happy bij deze keuze, maar een Elzasser, Duitse riesling of zesty sauvignon blanc kan perfect. Als er gerookte vis op tafel komt, zijn Duitse of Elzasser riesling, Pouilly-Fumé en Kaapse of Nieuw-Zeelandse sauvignon blanc verstandige opties.

Seresin Estate, Sauvignon Blanc 2002, Marlborough, Nieuw-Zeeland, 13,60 euro, www.underthecork.be (03/22.22.071); Yalumba, The Y Series Viognier 2002, South Australia, 8,71 euro, Chacalli Fine Wine Society (03/203.49.50); Fleur Du Cap, unfiltered chardonnay 2001, Zuid-Afrika, 9,40 euro, Rouseu (09/222.34.45)

Met dank aan Lena Lena voor de gedekte tafel

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234