Zondag 23/01/2022

Nieuwjaar is risicoperiode voor zelfmoord

‘Nodig eens een eenzame uit.’ Een cliché als een huis tijdens deze feestdagen, maar o zo waar, weten ze bij het Centrum voor Zelfmoordpreventie (CZP). Het aantal zelfdodingen vlak na nieuwjaar lag in de laatste jaren hoger dan op andere dagen, en dat zal wellicht ook op en vlak na 1 januari 2011 zo zijn.

“We krijgen niet meer oproepen, maar de gesprekken zijn intensiever”, zegt Hanne Claessens van het CPZ. “Eenzaamheid wordt immers extra in de verf gezet bij de confrontatie met gezellig samen zijn en feest.”

Precieze cijfers geeft het CZP niet vrij, maar dat er op nieuwjaarsdag een stijging is van het aantal zelfmoordpogingen en zelfdodingen staat buiten kijf. Desondanks krijgt de zelfmoordlijn die dag niet meer oproepen dan op welke andere dag dan ook. “De desk blijft wel dag en nacht bemand”, zegt Hanne Claessens. “Dit jaar kregen we 26 oproepen binnen op 1 januari, terwijl het gemiddelde op andere dagen tussen de 21 en 30 oproepen ligt.” Het verschil is dat de gesprekken op nieuwjaar intensiever zijn. “Suïcidale mensen die tijdens deze dagen geen familie of vrienden over de vloer krijgen of niet in een gezellige sfeer vertoeven, voelen zich nog makkelijker geïsoleerd en eenzamer. De confrontatie met de feestvierende buitenwereld komt voor deze mensen dan extra hard aan, en dat noopt sommigen tot wanhoopsdaden.”

Tot voor kort werd de hele feestenperiode, zowel kerst als nieuwjaar, als een risicoperiode gezien voor suïcidale personen. Europees onderzoek wijst echter uit dat kerstdag, net als de dagen vlak voor of vlak na, elk jaar het minst aantal zelfdodingen telt. “Een mogelijke verklaring is dat mensen tijdens de kerstperiode omringd zijn door familie”, zegt Alexandre Reynders, onderzoeker bij het kenniscentrum Welzijn van de KU Leuven. “Bij Nieuwjaar is dat veel minder het geval.”

Zwart gat

“Mensen vallen in een zwart gat na het kerstfeest dat ze samen doorbrachten”, zegt huisarts Leo Pas, raadgever van het CZP. “De combinatie van eenzaamheid en alcohol is dan erg gevaarlijk.” Daar komt ook bij dat suïcidale personen 1 januari als een symbolische datum zien. “Al dat gedoe over een nieuw jaar, dat een nieuwe kans kan zijn. Of denk aan onze traditie van goede voornemens”, zegt Pas. “Voor mensen die rondlopen met zelfmoordplannen kan het idee van een nieuw jaar er teveel aan zijn: opnieuw alle miserie, niets dat zal veranderen. Dan komt een zelfdoding dichterbij.” (bse)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234