Vrijdag 03/02/2023

NieuwsVervuiling

Nieuwe woonwijk in aanbouw krijgt grondige sanering na PFAS-verontreiniging

Op de bouwsite in Willebroek zijn bergen grond afgedekt omdat er een PFOS-vervuiling werd vastgesteld. Beeld David Legreve
Op de bouwsite in Willebroek zijn bergen grond afgedekt omdat er een PFOS-vervuiling werd vastgesteld.Beeld David Legreve

Een volledige woonzone in aanbouw op de terreinen van een voormalige papierfabriek in Willebroek moet gesaneerd worden om gezondheidsrisico’s op lange termijn weg te nemen. Uit bodemonderzoek blijkt dat de volledige zone verontreinigd is door PFAS, zo laat OVAM weten. De volledige toplaag van de site zal worden afgegraven en vervangen door propere grond.

Belga

Deze zomer werd op de site van de voormalige fabriek De Naeyer in Willebroek een bodemverontreiniging met PFAS vastgesteld. Bijkomend onderzoek werd uitgevoerd omdat op het terrein een nieuwe woonzone werd aangelegd, die nog deels in ontwikkeling is. Dat bijkomend onderzoek wijst op een verontreiniging van de volledige site. Door het grondverzet dat op de site werd uitgevoerd, is het niet mogelijk om specifieke bronzones van de verontreiniging aan te duiden. Daarom wordt de toplaag op de volledige site afgegraven en vervangen door propere grond.

“Het gaat hier om de zones met particuliere bewoning”, zegt OVAM, de Vlaamse afvalstoffenmaatschappij. “Ook de openbare ruimte met een hoger blootstellingsrisico, zoals speelpleinen, komt hierbij in aanmerking. Op deze manier worden de verschillende blootstellingswegen aan PFAS aangepakt en worden de gezondheidsrisico’s op lange termijn voor de bewoners weggenomen.” De kosten van de bodemsanering worden door OVAM gedragen.

OVAM start nu met de voorbereiding van deze sanering en werkt samen met de betrokken deskundigen een tijdslijn uit. Gezien de omvang wordt per deelzone gewerkt. Ook de ontwikkelaars, die momenteel in de wijk projecten laten uitvoeren door aannemers, worden betrokken bij de aanpak. De eerste werken moeten al starten begin 2022 en zullen ongeveer zes maanden duren.

Om meer inzicht te krijgen over mogelijke blootstelling van de bewoners, wordt een campagne opgestart om binnenhuisstof te meten. Een aantal huizen in de buurt wordt hiervoor geselecteerd.

Vlaams minister voor Omgeving Zuhal Demir (N-VA) reageert tevreden om de snelle sanering door OVAM. “Zo snel mogelijk deze verontreinigingen opkuisen is wat we gaan doen”, zegt ze. “OVAM neemt ten volle de handschoen op om al volgend jaar te starten met de werken. Het is intussen geen geheim meer dat de PFAS-problematiek Vlaanderen voor grote uitdagingen stelt, maar we pakken die zo doortastend mogelijk aan met de bescherming van ons leefmilieu en de gezondheid van de mensen als belangrijke drijfveer.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234