Zondag 21/07/2019

Groene energie

Nieuwe windmolenparken in Noordzee: verdubbeling van capaciteit tegen 2025

Beeld ANP XTRA

De federale regering wil tegen 2025 de capaciteit van de windmolens op de Noordzee verdubbelen. Er komt een tweede zone voor de Belgische kust waar na 2020 een aantal nieuwe windmolenparken oprijzen. Dat heeft staatssecretaris voor de Noordzee Philippe De Backer (Open Vld) aangekondigd in het VRT-radioprogramma De Ochtend

De Backer is klaar met een nieuw Marien Ruimtelijk Plan dat vandaag wordt goedgekeurd op de ministerraad. Een van de speerpunten is de creatie van bijkomende groene stroomcapaciteit. "We gaan voor een verdubbeling van de capaciteit, en op die manier gaan we waarschijnlijk één van de kerncentrales, die tegen 2025 allemaal gesloten moeten zijn, kunnen vervangen", legt de staatssecretaris uit.

Nu al zijn er ongeveer 230 windmolens voor de kust van Zeebrugge en daar moeten er de komende twee jaar nog eens zo'n 200 bijkomen. Na 2020 zou dan gestart worden met de aanleg van nieuwe parken in een zone tegen de Franse grens. Die parken zullen wat verder van de kust liggen en daardoor minder belastend zijn voor het zicht van de mensen vanaf de kust, zegt De Backer. Samen moeten alle windmolenparken op zee tegen 2025 ongeveer de helft van de energieconsumptie van de Belgische gezinnen kunnen dekken.

De Backer wijst erop dat de prijs van windmolens op zee aanzienlijk is gedaald. Met een "slimme" openbare aanbesteding hoopt de staatssecretaris de windmolenparken te laten bouwen tegen de scherpste prijs, zonder enige subsidies. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden