Zaterdag 04/02/2023

AchtergrondVerenigde Staten

Nieuwe wet in Texas lijkt een voorbode van strengere regels voor abortus in de rest van de VS

Tegenstanders van de nieuwe wet in Texas demonstreren voor het regeringsgebouw in de hoofdstad Austin. Beeld Getty Images
Tegenstanders van de nieuwe wet in Texas demonstreren voor het regeringsgebouw in de hoofdstad Austin.Beeld Getty Images

Abortusklinieken in de Amerikaanse staat Texas mogen geen abortussen meer uitvoeren bij een zwangerschap van langer dan zes weken. Een nieuwe Texaanse wet stelt strenge eisen aan abortus. Gevreesd wordt dat andere conservatieve staten volgen.

Jarl van der Ploeg

De laatste abortus die de Whole Woman’s Health-kliniek in de Texaanse stad Fort Worth dinsdag uitvoerde, vond plaats om vier minuten voor twaalf; 240 seconden later en de procedure was vanwege de nieuwe Texaanse abortuswet illegaal geweest.

“Het was chaos”, zei Marva Sadler, een van de directeurs, tegen The New York Times. Op de laatste dag dat het nog kon, voerde haar kliniek het ongewoon hoge aantal van 117 abortussen uit. De wachttijden liepen op tot zes uur, waardoor niet alleen de wachtkamer overvol zat, maar ook de parkeerplaats voor de kliniek afgeladen was.

Dat was dinsdagavond zo bij vrijwel alle abortusklinieken in de staat Texas, als reactie op de Senate Bill 8, een wet die sinds woensdag van kracht is en die abortussen die langer dan zes weken na de conceptie plaatsvinden vrijwel volledig verbiedt.

Alleen als de gezondheid van de moeder in groot gevaar is, is een uitzondering mogelijk. Voor vrouwen die zwanger zijn geworden na verkrachting of incest geldt die uitzondering niet. Omdat het gros van de vrouwen na zes weken nog niet weet dat ze zwanger zijn, maakt de Senate Bill 8 naar schatting zo’n 85 procent van alle abortussen in Texas onmogelijk.

Geblokkeerd

Nu wordt er wel vaker anti-abortuswetgeving ingevoerd in de VS. Sinds het Amerikaanse hooggerechtshof in 1973 oordeelde dat ‘het recht op privacy (…) breed genoeg is om ook de beslissing te omvatten of een vrouw haar zwangerschap wil beëindigen’, ligt dat recht onder vuur in de meer conservatieve delen van het land. De afgelopen jaren zijn in zeker twaalf staten wetten aangenomen die vergelijkbaar zijn met de nieuwe Texaanse wet.

Het grote verschil: die twaalf wetten werden uiteindelijk geblokkeerd door hogere rechters, omdat ze in tegenspraak waren met de federale wet uit 1973. De Texaanse wet werd woensdagavond niet geblokkeerd door het hooggerechtshof.

De vorm van de wet is juridisch ongebruikelijk. Bij alle voorgaande anti-abortuswetgeving was het de taak van een openbaar aanklager om een vrouw of abortusarts namens de staat voor een rechter te slepen. De Texaanse Senate Bill 8 beroept zich echter op het civiele recht. Dat betekent dat het niet aan de openbaar aanklager is om iemand voor de rechter te brengen, maar aan willekeurige burgers.

Sinds woensdag kan iedere burger in Texas een boete van 10.000 dollar (zo’n 8.500 euro) eisen van eenieder die meewerkt aan een abortus van een foetus ouder dan zes weken. Die aanbrenger hoeft niets met de abortus te maken te hebben en kan de klacht tegen vrijwel alle betrokkenen indienen: van de uitvoerende arts tot de taxichauffeur die de vrouw naar die kliniek bracht.

Een activist spreekt zich voor het gerechtsgebouw in Washington DC uit tegen de beslissing van het hooggerechtshof de Texaanse wet niet te blokkeren. Beeld AFP
Een activist spreekt zich voor het gerechtsgebouw in Washington DC uit tegen de beslissing van het hooggerechtshof de Texaanse wet niet te blokkeren.Beeld AFP

Het maakt van de wet een juridisch doolhof. Omdat het vooralsnog geen advocaat is gelukt de wet juridisch onderuit te halen, schreef The New York Times dat “de Texaanse wet waarschijnlijk gekopieerd zal worden door andere conservatieve staten”.

‘Bang’

“Mensen zijn bang”, zei de directeur van de Whole Woman’s Health’s woensdagnacht, vlak nadat haar kliniek de laatste legale abortussen had uitgevoerd. “Mijn medewerkers zijn helaas gewend aan schreeuwende meutes die hun nummerplaten noteren, maar die mensen hebben nu opeens een heel nieuwe gereedschapskist gekregen voor hun intimidatie.”

En daar stoppen de zorgen van pro-abortusactivisten niet. Het hooggerechtshof blokkeerde de Texaanse wet niet omdat een opmerkelijke meerderheid van vijf van de in totaal negen rechters vóór de wet stemden. Onder hen de drie conservatieve rechters die zijn benoemd door oud-president Donald Trump.

“Schokkend”, noemde Sonia Sotomayor, een van de vier andere rechters, die meerderheid. “Geconfronteerd met een flagrant ongrondwettelijk initiatief dat vrouwen verbiedt hun rechten uit te oefenen, heeft een meerderheid van de opperrechters ervoor gekozen het hoofd in het zand te steken”, schreef ze. Het zou een voorbode kunnen zijn voor andere anti-abortuswetgeving waar het hooggerechtshof zich binnenkort over buigt. De eerste in de rij: een nieuwe abortuswet uit de staat Mississippi, aanstaande oktober.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234