Donderdag 22/04/2021

Politiek

Nieuwe Waalse regering officieel geïnstalleerd

De nieuwe regeringsleden bij aankomst in het Waals parlement. Beeld Photo News
De nieuwe regeringsleden bij aankomst in het Waals parlement.Beeld Photo News

Het Waals parlement steunt de nieuwe regering-Borsus. Dat gebeurde met een meerderheid van 39 tegen 35.

Het Waals parlement heeft de motie van wantrouwen goedgekeurd die een einde maakt aan de regering-Magnette. Nu kan de nieuwe Waalse regering van cdH en MR, en onder leiding van Willy Borsus (MR), officieel van start gaan.

MR en cdH beschikken in de nieuwe regering samen over 38 van de 75 zetels in het Waals parlement, de krapst mogelijke meerderheid. "Een kleine meerderheid is vaak sterk en hecht", reageerde Borsus bij zijn aanstelling.

Willy Borsus legt de eed af kort na de goedgekeurde motie van wantrouwen. Beeld BELGA
Willy Borsus legt de eed af kort na de goedgekeurde motie van wantrouwen.Beeld BELGA

Woelig debat

Het debat dat aan de stemming voorafging, illustreerde nogmaals de diepe kloof die na dertien jaar samen regeren tussen socialisten en humanisten gaapt. De fractieleider van het cdH, Dimitri Fourny, somde nog eens de redenen op waarom zijn partij niet langer in zee wilde met de PS. Hij citeerde niet enkel de betrokkenheid bij en laattijdige reactie op de verschillende schandalen, maar ook de wisselende houding van de Franstalige socialisten.

Volgens Fourny kwamen de coherentie en de loyauteit bij de uitvoering van de regeerakkoorden in gevaar. "De PS is vandaag steeds meer verdeeld tussen sociaaldemocraten met verantwoordelijkheidszin en avontuurlijke neocommunisten", luidde het. "Wij dachten dat we in 2014 een akkoord hadden gesloten met de sociaaldemocraten. Uiteindelijk werden we meegesleurd in een race achter de PVDA".

De PS liet zich vanzelfsprekend evenmin onbetuigd. Fractieleider Christophe Collignon onderstreepte zijn "misprijzen" over de tussenkomst van zijn gewezen coalitiegenoot. De enige reden waarom het cdH de socialisten overboord gooide, was volgens Collignon een poging om haar vel te redden gezien de onvermijdelijke electorale neergang. "De belangrijkste oorzaak voor de dood van de huidige coalitie ligt elders. Het cdH ziet haar toekomst onontkoombaar verduisteren. De voorzitter heeft beslist: we moeten te allen prijze de cdH-soldaat redden".

De PS waarschuwde dat het beleid van de nieuwe rechtse regering naar dat van de federale regering zal toegroeien. "Door de MR te hulp te roepen, heeft voorzitter Lutgen een krachttoer uitgehaald: hij komt subtiel dichter bij Antwerpen (waar N-VA-voorzitter Bart De Wever burgemeester is). De adem van de Vlaams-nationalistische partij zal nooit veraf zijn".

De MR hield zich bewust op de vlakte. De nieuwe fractieleider van de liberalen, Jean-Paul Wahl, verwees naar de verantwoordelijkheidszin van zijn partij. "De MR heeft de crisis niet veroorzaakt. Wij vonden dat we de werking van de instellingen niet in de weg konden staan".

Niemand bij de oppositie onthield zich bij de stemming. De nieuwe meerderheid was voltallig. Ook de twee hoogzwangere parlementsleden op de meerderheidsbanken waren naar Namen afgezakt. Bij de PS daarentegen kwam een volksvertegenwoordiger niet opdagen.

Zeven ministers

De nieuwe Waalse regering telt zeven ministers, één minder dan de vorige regering. Voor MR zijn Valérie De Bue (Lokale Besturen), Jean-Luc Crucke (Begroting en Energie), en Pierre-Jeholet (Werk en Economie) minister. Voor cdH maken Alda Greoli (Volksgezondheid), René Collin (Landbouw) en Carlo Di Antonio (Mobiliteit) deel uit van de nieuwe regering.

Borsus zat tot nu toe in de federale regering, waar hij minister was van Middenstand, Zelfstandigen, KMO's, Landbouw en Maatschappelijke Integratie. In die functie zal hij nu worden opgevolgd door zijn partijgenoot Denis Ducarme, zo deelt Chastel nog mee.

Op 19 juni kondigde Lutgen aan dat hij niet langer met de PS wilde voortregeren in Wallonië, Brussel en de Franse gemeenschap.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234