Vrijdag 26/02/2021

Openbare omroep

'Nieuwe' VRT zet in op online: "Overal zijn waar de mediagebruiker zich bevindt"

Voorzitter van de raad van bestuur van VRT Luc Van den Brande, Vlaams mediaminister Sven Gatz en VRT-CEO Leo Hellemans ondertekenen de beheersovereenkomst. Beeld Wouter Van Vooren
Voorzitter van de raad van bestuur van VRT Luc Van den Brande, Vlaams mediaminister Sven Gatz en VRT-CEO Leo Hellemans ondertekenen de beheersovereenkomst.Beeld Wouter Van Vooren

Slanker maar ambitieuzer. Dat is kort samengevat het toekomstplan van de VRT. Dat die ambities ook online liggen, is een doorn in het oog van de commerciële concurrentie.

Niets dan lachende gezichten gisteren bij de ondertekening van de nieuwe beheersovereenkomst voor de VRT. Dat document legt het speelveld vast waarbinnen de openbare omroep zich de komende vijf jaar mag bewegen. En tot grote vreugde aan de Reyerslaan zijn de lijnen van dat veld nogal breed uitgezet. Online bijvoorbeeld mag en moet de openbare omroep in de kop van het peloton fietsen, vindt mediaminister Sven Gatz (Open Vld). "De VRT moet overal zijn waar de mediagebruikers zich bevinden."

Dat ziet de verzamelde concurrentie met lede ogen aan. Zowel uitgevers als commerciële televisiebedrijven pleitten in mei in het parlement voor digitale terughoudendheid bij de openbare omroep. Dat de VRT zich online manifesteert, is op zich geen probleem maar dat daar ook commerciële modellen aan gekoppeld worden wel. "De digitale markt is al meer dan matuur, met meer spelers dan er inkomsten te verdelen zijn", liet Mediahuis-CEO Gert Ysebaert toen weten. "De VRT moet niet ook uit die koek een hap willen nemen."

Beelden delen met krantensites

Reageren op de nieuwe beheersovereenkomst willen Ysebaert en co. voorlopig niet. In afwachting dekken zowel Gatz als de VRT zich in tegen de kritiek. Zo krijgt de VRT wat onlinereclame-inkomsten betreft een plafond opgelegd van 3 miljoen euro per jaar. Ter vergelijking: nu haalt de VRT jaarlijks zowat 2,5 miljoen euro uit die markt.

Voorzitter van de raad van bestuur van VRT Luc Van den Brande, Vlaams mediaminister Sven Gatz en VRT-CEO Leo Hellemans ondertekenen de beheersovereenkomst. Beeld Wouter Van Vooren
Voorzitter van de raad van bestuur van VRT Luc Van den Brande, Vlaams mediaminister Sven Gatz en VRT-CEO Leo Hellemans ondertekenen de beheersovereenkomst.Beeld Wouter Van Vooren

Bovendien is in de beheersovereenkomst overeengekomen om dat plafond en de manier waarop de VRT onlinereclamegelden mag binnenhalen binnen twee jaar nog eens tegen het licht te houden. Mocht blijken dat de VRT online een te grote stoorzender is, kan daar binnen twee jaar nog een mouw aan gepast worden.

Ook 'samenwerking' staat centraal in de pogingen om de concurrerende mediabedrijven gunstig te stemmen. De VRT moet een centrale rol spelen in het versterken van de Vlaamse mediasector. Beeldmateriaal wordt voortaan gedeeld met krantensites. Er wordt nagedacht over inhoudelijke samenwerking. En door ook op het gebied van onlinereclamewerving de handen in elkaar te slaan, moeten grote buitenlandse spelers als Google en Facebook buiten de deur gehouden worden.

Nu de beheersovereenkomst is ondertekend, is het tijd voor een aantal andere prangende dossiers. Tegen half februari moet het transformatieplan af zijn, dat beschrijft hoe de openbare omroep dekomende jaren zowat 30 miljoen euro wil besparen. Op ongeveer hetzelfde moment moet de naam bekend zijn van de vervanger van CEO Leo Hellemans. En dan is er nog het nieuwe VRT-gebouw dat wacht op groen licht.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234