Zondag 11/04/2021

Crisis VRT

Nieuwe VRT-baas moet brokken kunnen lijmen

Leo Hellemans wordt 65 jaar. Op 1 maart 2016 moet zijn nog te zoeken vervanger aan de slag gaan. Beeld Thomas Sweertvaegher
Leo Hellemans wordt 65 jaar. Op 1 maart 2016 moet zijn nog te zoeken vervanger aan de slag gaan.Beeld Thomas Sweertvaegher

De VRT moet volgend jaar op 1 maart een nieuwe grote baas hebben. De Vlaamse regering zette het licht op groen voor de zoektocht naar de opvolger van Leo Hellemans, die 65 wordt.

Het was een vreemde dag op de nieuwsdienst van de VRT gisteren. Nadat donderdag de paleisrevolutie met een motie van wantrouwen niet leidde tot het ontslag van algemeen hoofdredacteur Luc Rademakers, moest er opnieuw overgegaan worden naar de orde van de dag. In een wat bevreemdende sfeer, zeggen journalisten, en waar er vooral nog veel gepraat werd over de heisa van donderdag. Leden van de redactieraad gaven uitleg, en ook de vier hoofdredacteurs hadden laten weten dat ze hun versie van de feiten wilden geven aan wie dat wilde. Vooral bij de radioredactie verliep dat goed, valt te horen. Luc Rademakers communiceerde zelf niet.

Hoe het bemiddelingstraject nu verder zal verlopen, is nog onduidelijk. Meer details worden pas in de loop van volgende week verwacht. Bij de redactieraad valt te horen dat ze zich met het bemiddelingstraject constructief wilden opstellen om zo tot een oplossing te komen, al beseft iedereen dat het allesbehalve evident wordt om de diepe vertrouwenscrisis weg te werken. De verwachting is dat er nu vooral tijd gekocht is en dat er pas echt iets zal veranderen als de VRT een nieuwe CEO heeft en een nieuwe beheersovereenkomst. Pas als die procedures afgerond zijn, zou er echt een nieuwe start kunnen gemaakt worden.

Terwijl de nieuwe beheersovereenkomst er normaal eind dit jaar al moet zijn, liet de Vlaamse regering en minister van Media Sven Gatz (Open Vld) gisteren weten ook de selectieprocedure voor een nieuwe gedelegeerd bestuurder gestart te hebben. CEO Leo Hellemans wordt volgend jaar in februari 65 jaar en zal op 29 februari zijn laatste werkdag bij de openbare omroep hebben. Tegen dan moet er een nieuwe grote baas gevonden zijn.

De selectieprocedure zal in goede banen geleid worden door Jobpunt Vlaanderen en headhuntersbureau Accord. Die twee moeten Gatz helpen bij het bekendmaken van de vacature en het beoordelen van de kandidaten. Zij moeten uiteindelijk een of meerdere geschikte kandidaten voorstellen, waarna het aan de Vlaamse regering is om de knoop door te hakken en een nieuwe CEO aan te stellen.

Vlaams Mediaminister Sven Gatz (Open Vld). Beeld BELGA
Vlaams Mediaminister Sven Gatz (Open Vld).Beeld BELGA

Bijzondere uitdaging

Die nieuwe CEO wacht alvast geen makkelijke klus: de VRT moet de volgende jaren flink besparen en het met enkele honderden mensen minder doen. Ondertussen verandert ook het mediagebruik van de mensen pijlsnel en moet de openbare omroep zijn digitale achterstand inhalen. "Het is goed dat we de selectieprocedure kunnen opstarten", zegt Gatz in een persbericht. "De openbare omroep staat voor een bijzondere uitdaging. De nieuwe CEO moet samen met de raad van bestuur en de directie de openbare omroep verder hervormen en klaarstomen voor de digitale toekomst." De nieuwe CEO zal wel het nadeel hebben dat hij geen stem heeft in het besparingsplan en de beheersovereenkomst die de volgende maanden worden opgesteld. Hij of zij zal dat alleen kunnen uitvoeren.

De vorige zoektocht, die in 2010 leidde tot de benoeming van Sandra De Preter, verliep niet van een leien dakje. Ook toen moesten Jobpunt Vlaanderen en Accord een geschikte kandidaat vinden, maar dat leverde na zeven maanden geen resultaat op. Daarop werd met Hudson een ander headhuntersbureau ingeschakeld dat uiteindelijk enkele weken later al met De Preter op de proppen kwam.

Gatz kwam ook nog kort terug op zijn uitspraken dat het incident rond het interview in De Afspraak zal leiden tot het aanscherpen van de beheersovereenkomst. "Maar dat is geen voorbode van politieke inmenging", laat hij via zijn woordvoerster weten. "We zullen dit alleen meenemen in de onderhandelingen over de beheersovereenkomst en kijken hoe de VRT zulke incidenten kan vermijden en of er extra controlemechanismen moeten komen. Dit soort incidenten mag niet meer gebeuren."

undefined

Leo Hellemans. Beeld Thomas Sweertvaegher
Leo Hellemans.Beeld Thomas Sweertvaegher
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234