Woensdag 22/03/2023

Dierenwelzijn

Nieuwe voorzitter Olmense Zoo in 2014 in opspraak voor dierenverwaarlozing

De Olmense Zoo werd op 11 oktober gesloten door minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA). Beeld Photo News
De Olmense Zoo werd op 11 oktober gesloten door minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA).Beeld Photo News

Een maand nadat erbarmelijke dierenomstandigheden de Olmense Zoo tot sluiting dwongen, gaan de deuren in Balen morgen opnieuw open. Op de schone lei staat echter al meteen een serieuze kras: de voorzitter van de nieuwe vzw kwam in 2014 in opspraak voor gelijkaardige dierenverwaarlozing op een kinderboerderij, zo schrijft Het Belang van Limburg.

Michiel Martin

‘Te kleine hokken, vaak zonder schuilplaats voor regen en onweer’ of ‘ranzige voederbakken, waarin dode kuikentjes lagen te rotten’. Na een jarenlange opeenstapeling van klachten en pv’s werd de vergunning van de Olmense Zoo ingetrokken door Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA). Na een resem verbeteringen, een omschakeling van bvba naar vzw en aansluiting bij de Europese Associatie van Zoo’s en Aquaria (EAZA), moest een frisse wind doorheen Balen waaien.

De opening van morgen moet de Olmense Zoo op de kaart zetten als modeldierentuin, net zoals de heropende slachthuizen in Tielt en Izegem zich nu (noodgedwongen) profileren als vaandeldragers van dierenwelzijn. Die ambitie krijgt nog voor het doorknippen van het lint een serieuze knauw. Het Belang van Limburg schrijft dat de voorzitter van de vernieuwde vzw Olmense Zoo, Frank Van Rompaey, drie jaar geleden zelf betrokken was in een onderzoek naar dierenverwaarlozing.

In Van Rompaey’s kinderboerderij werden volgens een inspectieverslag op 1 december 2014 een waslijst aan overtredingen vastgesteld. Die lezen opvallend gelijkaardig als de klachten bij de Olmense Zoo: ondermaatse hygiëne, meerdere dieren die geen toegang hadden tot proper water en onvoldoende voedsel. De zaak werd uiteindelijk geseponeerd door het parket.

Tien dieren werden wel opgenomen in het Natuurhulpcentrum in Opglabbeek. “Vooral de wasberen waren er heel slecht aan toe”, bevestigt voorzitter Sil Janssen. “Dat die man de situatie in de Olmense Zoo moet rechttrekken, daar stel ik me toch serieuze vragen bij. Als je niet in staat bent om een kinderboerderij te runnen, hoe moet je dan een hele dierentuin gaan beheren?”

"De opening gaat gewoon door", bevestigd Wim Verheyen. "We doen er alles aan om een positieve doorstart te maken."Beeld Photo News

Argusogen

Van Rompaey, die het management deelt met de kinderen van de vorige directeur, Wim en Els Verheyen, is niet gelukkig met het nieuws. “Ik heb toen aangepast wat gevraagd werd, op de kinderboerderij is nu alles in orde”, zegt Van Rompaey, die vermoed dat de timing van het nieuws niet toevallig een dag voor de opening naar buitenkomt. “Wellicht gelekt door bepaalde belangengroepen.”

Ook voor Wim Verheyen voelt het nieuws erg vervelend aan. “Wij waren er niet van op de hoogte, maar hebben meteen contact opgenomen met Koen. Die heeft het verhaal bevestigd, maar ik zie niet in wat dit te maken heeft met de Olmense Zoo. Koen houdt zich louter bezig met de educatieve gidswerking, dierenwelzijn is een taak voor een adviesraad die in samenspraak met het ministerie is opgericht.”

Bij het ministerie van Dierenwelzijn zijn ze alvast niet van plan om in te grijpen. “Wij kunnen onmogelijk beslissen wie voorzitter van de vzw mag worden”, zegt woordvoerder Jeroen Tiebout. Bovendien wordt de zoo nu vanuit alle hoeken met argusogen bekeken. “Ik ga er vanuit dat je nu nergens beter kan zijn dan in de Olmense Zoo.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234