Gezond eten
Nieuwe voedingsaanbevelingen: eet gezond, maar ook gezellig
De Hoge Gezondheidsraad heeft nieuwe adviezen uitgewerkt over de voedselkeuzes die we elke dag maken. De essentie blijft om overgewicht en ons ‘zittend gat’ aan te pakken, maar het mag ook gezellig zijn.
Deze ochtend communiceerde Sciensano, het Belgisch Instituut voor Gezondheid, al de “onrustwekkende” cijfers over het gewicht van de Belg: steeds meer volwassenen hebben overgewicht (49,3 procent) of obesitas (15,9 procent). Op hetzelfde moment – niet toevallig – komt de Hoge Gezondheidsraad (HGR) met nieuwe voedingsaanbevelingen: welke voedselkeuzes moeten prioritair zijn voor een gezond eetpatroon.
“Het uitgangspunt was niet om de obesitasproblematiek aan te pakken, wel om elke Belg gezond te doen eten”, zegt Stefaan De Henauw (UGent), voorzitter van de permanente werkgroep rond voeding en gezondheid van de HGR. Niet elke voedingsgerelateerde ziekte is namelijk gelinkt aan overgewicht: ook onder meer neurocognitieve stoornissen of musculoskeletale aandoeningen zijn dat.
Het wetenschappelijke rapport – opgesteld door een dertigtal Belgische deskundigen volgens Europese methodologie, maar op maat van onze eetcultuur – formuleert twaalf adviezen. De vuistregels binnen de adviezen: elke dag minstens 125 gram volle graanproducten, twee stukken fruit, 300 gram groenten (rauw of bereid), 15 tot 25 gram noten of zaden. Ook een wekelijkse inname van peulvruchten of een beperkte zoutinname worden benadrukt.
Opvallend: ook de duurzaamheid van voeding wordt meegenomen, en eten mag ook gezellig zijn. “Samen eten komt zowel het individu als de samenleving ten goede”, wordt gewezen op de sociale voordelen die niet bestaan als je alleen eet. Al hangt daar meteen ook een waarschuwing aan vast: gezellig hoeft geen vrijgeleide voor alcohol te zijn, nog steeds met stip het voedingsmiddel met de meest negatieve invloed op de volksgezondheid.
De volledige lijst aanbevelingen kan u vinden op de website van de HGR.