Aanslagen Brussel
Nieuwe verdachte voor Parijs en Brussel
In de klopjacht naar de daders achter het terreurnetwerk hebben de speurders een nieuwe verdachte. Het gaat om Naim al-Hamed, een Syriër van 28 jaar. Hij wordt in één adem genoemd met Najim Laachraoui (24), Mohamed Abrini (30) en Khalid el-Bakraoui (27).
Na de aanslagen dinsdag in ons land kregen alle Europese inlichtingendiensten de vraag uit te kijken naar vier gevaarlijke verdachten van het terreurnetwerk. Volgens het opsporingsbericht worden ze verdacht van het helpen van de daders van de aanslagen in Brussel en van betrokkenheid bij de aanslagen van 13 november in Parijs. Van de vier namen is er één die voor het eerst opduikt in het onderzoek. Het gaat om Naim al-Hamed, een Syriër van 28 jaar. Voor de rest zijn er geen gegevens over de man. Omdat deze mannen tot in Spanje worden gezocht, brachten meerdere Spaanse kranten het nieuws naar buiten.
Deze grote onbekende staat tussen beruchte terreurverdachten zoals Mohamed Abrini. Dat is de man die gefilmd werd toen hij daags voor de aanslagen in Parijs Salah Abdeslam met een Clio naar de Franse hoofdstad bracht. Abrini is nog altijd op de vlucht.
De derde op het opsporingsbericht is Najim Laachraoui. De elektricien uit Schaarbeek is zo goed als zeker één van de twee kamikazes die zich dinsdagochtend in de vertrekhal van Zaventem liet ontploffen. Zijn overlijden is wel nog altijd niet officieel bevestigd. Volgens Het Laatste Nieuws nam het gerecht DNA af van de ouders van Laachraoui en vergeleek dit met de resten van het uiteengereten lichaam van de terrorist. Het DNA-onderzoek toonde aan dat de kamikaze zéker met hen verwant is. Het gerecht denkt dus dat het wel degelijk om Najim Laachraoui gaat. Maar omdat het gezin Laachraoui meerdere zonen heeft, wil het federaal parket geen voorbarige conclusies trekken.
De vierde man op het politiebulletin is Khalid el-Bakraoui. Die liet zich dinsdag in de ochtendspits ontploffen op de metro in de Europese wijk. Speurders doorzochten gisteren de huizen van de twee broers. Er werd niets speciaal aangetroffen.
De Franse kwaliteitskrant Le Monde stuurde gisterochtend een robottekening van een zogezegde mededader van de aanslag in de metro de wereld in. Het federaal parket betreurde dit "omdat de foto van geen enkel belang of nut is voor het onderzoek."
Het gerecht zoekt echter wel uit of er eventueel een tweede dader betrokken is bij die aanslag. Op beelden van de bewakingscamera is namelijk te zien dat Khalid el-Bakraoui contact heeft met een andere man. Ze praten overduidelijk met elkaar, maar voor de rest is er geen contact of uitwisseling van rugzakken. Speurders onderzoeken nu of deze man bij het terreurnetwerk hoort of bij wijze van spreken enkel vroeg hoe laat het was en er daardoor een toevallig gesprek ontstond. Het is onduidelijk of die persoon eventueel de gezochte Syriër is.
Man met witte vest nog niet bekend
Voor zover bekend hebben de speurders ook nog altijd geen naam kunnen plakken op de man die dinsdag in de vertrekhal in Zaventem gefilmd werd naast de twee mannen die zich lieten ontploffen. De man met de bleke vest en het hoedje liet zijn bagagetas vol explosieven achter en verliet de luchthaven nog voor zijn kompanen zich lieten ontploffen. Het gerecht houdt met alle hypotheses rekening - ook met het feit dat die man mogelijk naar metrostation Maalbeek trok voor de tweede aanslag. Daar zou voorlopig echter geen enkele aanwijzing voor zijn.