Nieuwe veelbelovende techniek tegen hoge bloeddruk
Tests met renale denervatie, een nieuwe techniek om resistente bloedhypertensie te behandelen, lopen wereldwijd en leveren veelbelovende resultaten op. Dat verklaarden de professoren Alexandre Persu en Jean Renkin van de Cliniques Universitaires Saint Luc vandaag.
Ondanks medicatie
Een op de vier volwassenen heeft te kampen met een verhoogde bloeddruk, een belangrijke risicofactor voor hart- en vaatziekten. Een medische behandeling kan het risico op een hartstilstand met 20 tot 25 procent doen afnemen, en het risico op een beroerte met 30 tot 40 procent. Maar bij sommige patiënten blijft het risico hoog ondanks het innemen van meerdere geschikte medicijnen.
Golven
De techniek van de nierdenervatie, die zich richt op de patiënten bij wie de gebruikelijke medicatie weinig effect heeft, bestaat erin de nierzenuwen te blokkeren door ze kort op te warmen met lage frequentiegolven.
Heel hoopgevend
In november 2009 kon zo de eerste Belgische patiënt geholpen worden in de Cliniques Universitaires Saint Luc, het academische ziekenhuis van de Université Catholique de Louvain (UCL). In totaal ondergingen sindsdien zes Belgische patiënten daar de testbehandeling. De experimenten maken deel uit van de zogenaamde HTN-2-studie, waarbij wereldwijd 106 patiënten in 24 centra getest worden. Professor Renkin beschouwt het beperkte succes in België alvast als "heel hoopgevend".
Als de Symplicity HTN-2-studie de efficiëntie van de nieuwe procedure aantoont, kan de techniek van renale denervatie nieuwe perspectieven openen voor de behandeling van hypertensie. (belga/ep)