Woensdag 16/10/2019

Microgroenten

Nieuwe trend: iedereen groenteboer in eigen woonkamer

Dries Bovijn en Ann-Sophie Vandamme van de start-up Mother, die de MicroFarm ontwikkelden. Beeld Jonathan Debeer

Hebt u er al eens aan gedacht om minikomkommers op het aanrecht te kweken? De Belgische start-up Mother is er alleszins van overtuigd dat we in de toekomst thuis microgroenten kweken. ‘Dankzij microgroenten weten mensen weer dat veldsla niet uit plastic zakjes komt.’

Microgroenten zijn plantjes die een stadium verder groeien dan scheuten en kiemen, maar een stuk vroeger geoogst worden dan volwassen planten. Ze zijn vooral populair in stedelijke gebieden. Zowel in Gent, Brussel als Antwerpen schieten zogenaamde urban farms als paddenstoelen uit de grond. Dankzij ledlampen die het zonlicht nabootsen is het mogelijk om in lichtarme ruimtes op grote schaal groenten te kweken. “Microgroenten telen duurt gemiddeld één tot twee weken”, zegt professor tuinbouwplantenteelt Marie-Christine Van Labeke (UGent). “Ze zijn ook zeer gezond dankzij hun hoog vitaminegehalte.”

Maar waarom zou je het plezier van eigen groenten telen aan urban farmers overlaten als je dat ook zelf kan doen? Bij de Belgische start-up Mother zijn ze ervan overtuigd dat technologie zal helpen om mensen steeds meer zelfvoorzienend te maken. “Wij hebben zes jaar onderzoek gedaan in samenwerking met indoorkwekers en universiteiten om onze MicroFarm te ontwikkelen”, zegt Dries Bovijn, industrieel ontwerper en medeoprichter van Mother.

Intense smaak, felle kleuren

De MicroFarm is, eenvoudig uitgelegd, een strak vormgegeven lichtbak. De zogenoemde ‘full spectrum’-lamp vormt de basis van het design. Zo’n ledlamp is in staat om alle kleuren van het zichtbare lichtspectrum tegelijkertijd uit te stralen. Ze bootst bij wijze van spreken zonlicht na. “Dankzij ons licht krijg je gezonde microgroenten met een intense smaak en felle kleuren”, zegt Bovijn.

Een MicroFarm waar rode radijskiem in geteeld wordt. Beeld Mother

De Belgische start-up wil groenten telen zo makkelijk mogelijk maken. “Uiteindelijk heb je enkel zaden, wat nat keukenpapier en de MicroFarm nodig”, zegt medeoprichter Ann-Sophie Vandamme. Wie de lamp 12 tot 14 uur per dag aanzet, kan tussen de zeven en tien dagen later oogsten. En de opties beperken zich niet tot tuinkers of andere slasoorten. “Het is ook mogelijk om komkommerscheuten te telen, die je kan oogsten om in een smoothie te doen. Gezonder kan niet”, verzekert Bovijn.

Zelfvoorzienend

Een MicroFarm zal in de winkel uiteindelijk 139 euro kosten. Tijdens de crowfundingcampagne die morgen van start gaat, hanteert Mother een prijs van 89 euro. “Wie in ons in het eerste weekend ondersteunt, krijgt er ook een voorraad van zes soorten zaden bij waar je voor een jaar goed mee bent”, zegt Vandamme. Nog voor de campagne gestart is, hebben al meer dan 500 mensen laten weten dat ze een MicroFarm willen kopen. 

“We zijn ook een samenwerking gestart met keukenfabrikant Van Hoecke en gaan de komende jaren vijf producten ontwikkelen die mensen in staat stellen om zelfvoorzienend te worden”, vertelt Bovijn. De industrieel ontwerper werkt op dit moment al volop aan een innovatief waterzuiveringssysteem.

Sla uit pakjes?

Maar eerst die microgroenten. Hoe leuk het design van de MicroFarm er ook uitziet, wat moeten we daar nu van denken? Gaan we in de toekomst allemaal smoothies maken met babykomkommers? Professor Van Labeke durft er haar hand niet voor in het vuur te steken. Toch is ze heel blij met het initiatief. “Het brengt de consument en groenten weer dichter bij elkaar. Zeker in stedelijke gebieden beseffen mensen soms niet meer dat sla niet uit plastic zakjes maar uit zaadjes komt.”

Volgens Van Labeke kan je de MicroFarm vergelijken met volkstuintjes waar mensen uit principe of voor het plezier zelf groenten telen. “In steden wordt de ruimte steeds schaarser, een MicroFarm thuis kan dan ook een interessante aanvulling zijn in het huishouden.” De professor gelooft veel minder in de toekomst van urban farms. “We mogen niet vergeten dat de kennis en efficiëntie van de Vlaamse fruit- en groenteteelt heel hoog ligt, en de afstand tot de stad valt in Vlaanderen nog mee. De concurrentie zal dan ook bikkelhard zijn.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234