✦
Nieuwe topwijn vind je op 2.600 meter hoogte
Een exotische wijn uit Tibet met een bijpassend prijskaartje zal goed scoren, dat moet het Franse wijn- en champagnehuis Moët Hennesy gedacht hebben. Volgende maand stelt het in Tibet een nieuwe topwijn voor. 'Exclusiviteit past in het snobisme van de wijnwereld.'
Als u aan topwijnlanden denkt, denkt u waarschijnlijk sneller aan Frankrijk dan aan China of Tibet. Tibet is dan ook niet de meest vanzelfsprekende keuze om aan wijnbouw te doen. Maar dat is waarschijnlijk net een van de motieven van het prominente wijnhuis Moët Hennesy om wél voor Tibet te kiezen, zo stellen experts.
"De internationale gastronomie wil uitpakken met bijzonderheden en ontdekkingen. De kwaliteit moet goed zijn, maar het verhaal erachter is belangrijker", zegt wijnspecialist Dirk Rodriguez. En dat verhaal heeft de exotische wijn 'Ao Yun' zeker. Moët Hennesy zocht maar liefst vier jaar naar de meest geschikte locatie om een rode wijn van 'wereldklasse' te maken.
De streek 'Adong' (Tibet) op 2.600 meter boven de zeespiegel kwam als winnaar uit de bus. Een locatie die Jean-Guillaume Prats, hoofd van Moët Hennesy's afdeling Estates and Wine beschrijft als "een logistieke nachtmerrie". De wijngaarden zijn immers alleen te bereiken via onverharde wegen langs onder meer een 4,3 kilometer lange bergpas. Daarbovenop is de elektriciteitstoevoer er helemaal niet betrouwbaar.
Deze logistieke uitdagingen zorgde voor een hoog prijskaartje. Een fles 'Ao Yun', ruw vertaald als 'heilige wolken', kost 300 euro per fles. "Onder het motto 'hoe gekker, hoe beter' willen ze een groep rijke consumenten aanspreken die kicken op dingen die niemand anders heeft", zegt professor en wijnbouwer Ghislain Houben.
Moët Hennesy wil met de rode wijn bestaande uit 90 procent cabernet sauvignon en 10 procent cabernet franc zowel de internationale als de Chinese markt veroveren. "We zien vandaag dat wijnverzamelaars over de hele wereld iconische wijn willen die geproduceerd is in China", zegt Prats. Daarom nodigden ze volgende maand internationale klanten, wijnkenners en pers uit in Tibet om kennis te maken met deze exotische wijn.
Ook Chinezen lusten het
Maar het blijkt ook een goede zet om de Chinese markt aan te spreken. Want China is volgens de Internationale Organisatie voor Wijnbouw en Wijnbereiding (OIV) bezig aan een opmerkelijke opmars in zowel de productie -als de consumptiemarkt. Met een stijging van maar liefst 3,2 procent in een jaar staat het land nu zelfs op de vijfde plaats in de rangorde van drinkers, na de Verenigde Staten, Frankrijk, Italië en Duitsland.
Voorzitter van de OIV, Jean-Marie Aurand, wijt de groei in de Chinese wijnsector aan de steeds groter wordende middenklasse die zich wijn kan veroorloven en aan de vele Chinezen die vinden dat rode wijn goed is voor de gezondheid. "De wijnbouw is verankerd in de Chinese cultuur", zegt ook Geurt van Rennes, wijnbouwdeskundige en voorzitter van het Kenniscentrum voor Vlaamse Wijnbouw BeNeVit.
Goede marketing
De keuze voor een nieuwe topwijn uit Tibet lijkt dus vooral een kwestie van goede marketing te zijn. Al zou ook het goede klimaat - niet te warm en niet te koud - een rol gespeeld te hebben. "Vergelijk het met slow cooking", zegt Prats.
En Van Rennes bevestigt dat: "Omdat het er in het voorjaar rustig warm wordt, kunnen de druiven er lang rijpen. Dat bevordert de kwaliteit van de wijn."