Maandag 06/12/2021

Nieuwe topman voor Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel

Oude topman werkt nu voor bank die Oosterweelverbinding wil financieren

Brussel

Eigen berichtgeving

Jan Van Rensbergen, de huidige administrateur-generaal van het Openbaar Psychia trisch Ziekenhuis (OPZ) in Geel, wordt de nieuwe algemeen manager van Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel (BAM), het overheidsbedrijf dat instaat voor de realisatie van de Oosterweelverbinding en de Lange Wapperbrug in Antwerpen. Van Rensbergen heeft een CD&V-etiket en wordt vandaag voorgesteld op een bijzondere algemene vergadering van de raad van bestuur van BAM. De enige tegenkandidaat voor de functie was David Van Herreweghe, kabinetschef van Vlaams minister van Financiën, Begroting en Ruimtelijke Ordening Dirk Van Mechelen (VLD).

Beide kandidaten werden door Jobpunt-Vlaanderen als gelijkwaardig beoordeeld. Daarop werd een driekoppige commissie aangesteld, onder voorzitterschap van BAM-voorzitter en topambtenaar Fernand Desmyter, maar die kwam niet tot een consensus over de beste kandidaat. Van Rensbergen kon rekenen op de politieke steun van Vlaams minister van Openbare Werken, Energie, Leefmilieu en Natuur Kris Peeters (CD&V). Uiteindelijk besloot Van Herreweghe om zijn kandidatuur in te trekken.

Bruno Accou, de voormalige algemeen manager van BAM, nam eind september vorig jaar ontslag om directeur corporate banking te worden bij Dexia Bank België. Ook zijn adjunct, financieel directeur Kris Blommaert, nam eind vorige maand ontslag. De taak van Accou werd de voorbije maanden tijdelijk waargenomen door Desmyter. Blommaert werd inmiddels opgevolgd door Ivan Costermans, een vroegere auditmedewerker van het bedrijfsrevisorenkantoor Deloitte & Touche. BAM-woordvoerder Nick Orbaen geeft toe dat het vertrek van Accou de werkzaamheden heeft vertraagd. De aanbestedingsprocedure voor de Oosterweelverbinding werd bijvoorbeeld met drie maanden verlengd, maar dat gebeurde volgens Orbaen ook op vraag van de geïnteresseerde bouwconsortia en van het studiebureau SAM.

Opvallend is dat Accou eerst voor KBC Securities werkzaam was, daarna twee jaar werkte als CEO van BAM en nu in dienst is van een andere grote bank, Dexia. Zowel KBC als Dexia zijn, telkens in combinatie met andere financiële instellingen, sinds september vorig jaar officieel kandidaat voor de financiering van de Oosterweelverbinding. Vlaams Parlementslid Rudi Daems (Groen!) vroeg zich af of er door de overstap van Accou geen risico op belangenvermenging bestaat. "Er zijn afspraken gemaakt om elk risico uit te sluiten", verzekert de BAM-woordvoerder. Minister Van Mechelen ziet geen enkel deontologisch probleem. "Alles is conform de regels verlopen", stelt zijn woordvoerder. "Mogelijke bevoordeling van Dexia werd wel degelijk nagekeken", verklaart ook minister Peeters. "Men kan niemand verhinderen om op interessante nieuwe carrièremogelijkheden in te gaan."

(GT)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234