Dinsdag 11/05/2021

Nieuwe theaterzaal blikvanger in Mechels stadscentrum

Dijlepad moet natuur- en cultuuras van de stad worden

Mechelen.

Van onze medewerker

Frans Geys

Mechelen heeft er alweer een mooi stuk culturele infrastructuur bij. De grondig verbouwde zaal van theatergezelschap 't Arsenaal wordt een van de ankerpunten op het Dijlepad, de natuur- en cultuuras in opbouw.

Een theater dat 180 graden wordt gedraaid, het gebeurt niet elke dag. In Mechelen heeft architect Herman Bogaerts het huzarenstukje op zijn naam staan. Het gebouw dat theatergezelschap 't Arsenaal onderdak biedt, heeft zijn gezicht van de Hanswijkstraat naar de Kruidtuin en de Dijle gekeerd. Het pand naast de OLV van Hanswijkkerk, een gewezen parochielokaal, is sinds 1981 de stek van het Mechels Miniatuur Theater, in 2002 omgedoopt tot 't Arsenaal. In mei 2003 gingen de deuren dicht: het gebouw beantwoordde niet meer aan de veiligheidsvoorschriften van de brandweer. Een zware ingreep was onvermijdelijk.

Architect Herman Bogaerts bedacht samen met artistiek directeur Guido Wevers de originele ingreep: het gebouw op de Dijle richten. Voortaan kom je het theater binnen via een fraaie stalen brug over de rivier. De ontvangstruimte, de ticketbalie en een gloednieuw duplex-foyer bieden uitzicht op het water en op het groen van de Kruidtuin. Ook de theaterzaalzaal werd 'omgedraaid'. Het (ruim bemeten) speelvlak sluit nu aan bij de loges en de loskade, waardoor een deel van de technische en veiligheidsproblemen meteen is opgeruimd. Als zowel het vaste balkon als de wegneembare tribune, opgebouwd uit verplaatsbare units, in gebruik zijn, kan de zaal 187 toeschouwers aan.

Guido Wevers heeft ambitieuze plannen met de Zuilenzaal, het voormalige decoratelier. Een naakte, industrieel aandoende ruimte, met centraal vier betonnen palen wordt een plek waar het experiment een kans krijgt. De zaal paalt aan het foyer en kan ook gebruikt worden voor tentoonstellingen en muziekoptredens. Cafetaria en zuilenzaal kunnen als een min of meer op zichzelf staande entiteit een cultureel attractiepunt langs het Dijlepad worden.

Architect Bogaerts is erin geslaagd een heldere structuur te brengen in het gebouw. Een centrale gang verbindt de nieuwe inkom met de oude, aan de straatkant en zorgt voor een scheiding tussen zalen en foyers. De gang is tegelijk een vluchtweg. Ook de scheiding tussen het gebouw langs de Hanswijkstraat, waarin technische en administratieve diensten zijn ondergebracht, en de publiekgerichte ruimten in de achterbouw, komt goed tot uiting.

"Op een bepaald moment wilde Leuven 't Arsenaal pramen om 20 kilometer stroomopwaarts zijn kans te wagen. Als Mechels stadsbestuur vonden we dat we het enige erkende theatergezelschap dat deze stad rijk is hier moeten houden", zegt cultuurschepen Frank Nobels. "Bovendien hebben we na de verbouwing een multifunctioneel gebouw in handen waar de meest diverse cultuuruitingen aan bod kunnen komen. De 700.000 euro voor de aanpassing van dit pand zijn geen weggegooid geld. Vergeet ook niet dat het gebouw eigendom van de stad is." Nobels' collega van Veiligheid Walter Schroons heeft zich gebogen over het comfort van de bezoekers. Die moeten nu immers door de Kruidtuin, een centraal stadspark, om bij het theater te komen. Om alle onveiligheidsgevoelens weg te nemen, wordt de verlichting van het pad verbeterd en werd bij de aanzet van de toegangsbrug het struikgewas drastisch teruggesnoeid.

Met de opening van het 'nieuwe' Arsenaal komt de realisatie van het Dijlepad als natuur- en cultuuras alweer een stap dichterbij. Het pad zal immers ook de Lamot-site en Kunstencentrum Nona aandoen. Net zoals de uitbreidingsplannen van Nona aanleiding geven tot privé-initiatieven in de verkommerde Begijnenstraat, laat de (grotendeels) nieuwe infrastructuur van 't Arsenaal haar gunstige invloed op de omgeving al gelden. Voor het wettelijk beschermde, maar zwaar onderkomen Molenhuis bij de ingang van de Kruidtuin zou een oplossing in zicht zijn.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234