Woensdag 17/08/2022

Coronavirus

Nieuwe teststrategie vanaf vandaag: wat verandert er? Wanneer moet ik me laten testen? En hoe doe ik dat?

null Beeld Tim Dirven
Beeld Tim Dirven

Vanaf vandaag wijzigt de teststrategie in ons land, andermaal. Opnieuw zullen er meer mensen getest kunnen worden, maar ook het protocol wordt gewijzigd. Wat verandert er? Waarom gebeurt dat? En wanneer moet je getest worden? Een overzicht.

AW

Wat verandert er?

Sinds 21 oktober konden mensen zonder symptomen van het coronavirus zich niet meer laten testen. Vanaf vandaag kunnen deze zogenaamde asymptomatische mensen of hoogrisicocontacten zich opnieuw laten testen.

Waarom verandert de teststrategie opnieuw?

Enkele weken geleden stopte men met het testen van asymptomatische personen en/of hoogrisicocontacten. Dat was omdat de testcapaciteit onder druk stond en het te lang duurde voordat de echt zieke mensen uitsluitsel hadden. Dat probleem is nu opgelost.

Daarnaast is het beter om zoveel mogelijk mensen te testen. Des te meer de verspreiding van het coronavirus in kaart wordt gebracht, des te beter we de pandemie onder controle krijgen.

Wat is een hoogrisicocontact?

Een persoon die meer dan 15 minuten in dezelfde (gesloten) ruimte met een Covid-19-patiënt was, is een hoogrisicocontact.

Wanneer MOET ik me laten testen?

Als je symptomen hebt (verkoudheid, hoesten, benauwdheid, koorts, verlies van smaak en geur en/of vermoeidheid), moet je je laten testen.

Heb je geen symptomen maar kwam je wel in contact met iemand die het coronavirus heeft? Ook dan moet je je weer laten testen. Dat gebeurt pas op de zevende dag na dat contact en dus niet meer op de vijfde dag, zoals vroeger.

Tot slot geldt er een verplichte test wanneer je terugkeert van een rode zone. In dat geval ontvang je na het invullen van het Passenger Locator Form (PLF), een sms met daarin de code om je te laten testen.

Hoe kan ik me laten testen?

Heb je symptomen? Dan verandert er eigenlijk niets. Je belt naar je huisarts en informeert hem/haar over je ziektebeeld. Daarop zal de arts beslissen of een test aan de orde is. Als dat zo is, wordt er een afspraak gemaakt en kan je je in een triagecentrum of bij je huisarts laten testen. Indien de huisarts een elektronisch voorschrift invult, wordt dat automatisch verzonden naar de persoon die de test zal afnemen. Jijzelf ontvangt een activatiecode via sms.

Kwam je recent in contact met iemand die positief testte op het coronavirus? Dan kan je gecontacteerd worden door de zogenaamde contacttracers. Zij zullen je een activatiecode bezorgen indien je een hoogrisicocontact bent.

Weet je zelf dat je een hoogrisicocontact bent omdat je langer dan 15 minuten in een (gesloten) ruimte doorbracht met een coronapatiënt, maar werd je nog niet opgebeld door contacttracers? Dan kan je zelf om een test vragen. Dat doe je niet langer door naar de huisarts te bellen, maar wel naar het callcenter (0800 14 689). Daar zullen ze je, indien nodig, een code toewijzen voor een coronatest.

Hetzelfde kan gebeuren na het invullen van het Passenger Locator Form bij terugkeer vanuit een rode zone in het buitenland.

Tot slot kunnen ook bedrijfsartsen werknemers een activatiecode toewijzen als zij dat nodig achten. Jongeren kunnen dan weer via het CLB worden doorgestuurd naar een testcentrum.

null Beeld Photo News
Beeld Photo News

Wat doe ik met mijn activatiecode?

Met de code kan op de website mijngezondheid.be een afspraak worden gemaakt voor een test in een triagecentrum. Op de site zal ook een quarantaine-attest te downloaden zijn.

Wat doe ik in afwachting van het resultaat van mijn test?

Heb je zelf symptomen, ben je een hoogrisicocontact of keer je terug uit een rode zone? Dan ga je in quarantaine tot je de uitslag van je test ontvangt. Dat betekent dat je zeker 7 dagen thuis moet blijven en geen bezoek mag ontvangen.

Waar vind ik het resultaat van mijn test?

Het resultaat van je test vind je opnieuw op mijngezondheid.be. Bovendien kan iedereen het resultaat van zijn coronatest koppelen aan de app Coronalert

Wat doe ik als mijn test positief is?

Als de test positief is, moet je in isolatie blijven. Huisgenoten en/of personen met wie je nauw contact had zijn hoogrisicocontacten. Zij moeten in quarantaine en zich laten testen na 7 dagen. Daarnaast wordt het contacctracing opgestart. Maak je gebruik van de app Coronalert? Dan registreer je ook daar het moment van de besmetting.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234