Maandag 17/02/2020

Nieuwe test maakt embryoselectie beter

Leuvense genetici hebben een techniek ontwikkeld om efficiënter embryo's te selecteren. Koppels met een erfelijke ziekte die zwanger willen worden zijn daardoor sneller geholpen.

Meer en meer koppels doen een beroep op embryoselectie, de techniek om genetische afwijkingen op te sporen in vruchtjes. Het grote verschil met de klassieke in-vitrofertilisatie is dat er een extra stap bijkomt: vooraleer de overlevende embryo's in de baarmoeder worden teruggeplaatst, worden ze getest op erfelijke ziektes. Denk aan koppels die belast zijn met een spierziekte of het borst- of darmkankergen. Zij willen vermijden dat ze de aandoening overdragen naar hun kind. In het labo vallen de aangetaste embryo's daarom onherroepelijk af.

Maar tot nog toe ging aan de embryoselectie een lange voorbereiding vooraf, stelt professor Joris Vermeesch, verbonden aan het centrum menselijke erfelijkheid van het UZ Leuven. "Voor elke genetische aandoening moesten we een aparte test ontwikkelen, die ook nog eens specifiek was voor elke familie." Daar kropen gemiddeld drie tot zes maanden in.

Die wachttijd zal aanzienlijk krimpen, nu het Leuvense onderzoeksteam sinds januari een snellere techniek toepast. Die nieuwe test laat toe om embryo's in één keer op alle erfelijke aandoeningen te screenen. De methode, gepubliceerd in The American Journal of Human Genetics, is "een wereldprimeur", zo luidt het.

Ook in andere centra

Professor Vermeesch: "Bij deze test komt het erop neer dat we niet langer naar de genmutaties zelf kijken. Wij focussen dus niet meer op de boosdoener, maar op de omgeving errond. Want die omgeving wordt mee overgeërfd. Stel: er is zowel een erfelijke aandoening aan moeders als aan vaders kant. Dan kunnen we nu heel makkelijk die twee screenings tegelijk doen. Vroeger was dat onmogelijk."

De innovatieve test spoort ook complexere kwalen op die de traditionele technieken niet konden vinden, en signaleert ook chromosomale afwijkingen zoals het downsyndroom. Bovendien zijn de resultaten ook betrouwbaarder, zo maken de onderzoekers zich sterk. Een vergelijkende studie met de klassieke methodes toont aan dat de nieuwe test "de kwaliteit van de teruggeplaatste embryo's kan verbeteren".

Leuven is het enige centrum dat de test aanbiedt. Wel werken de wetenschappers samen met andere partijen, zoals UZ Brussel, om de techniek ook in andere vruchtbaarheidscentra op de rails te krijgen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234