Dinsdag 20/10/2020

GGO's

‘Nieuwe test geeft EU meer greep op genetisch gemodificeerd voedsel’

De Eurocommissaris voor Gezondheid en Voedselveiligheid Stella Kriakides op archiefbeeld.Beeld EPA

Met een nieuwe gentest zijn voedsel en veevoer die met moderne gentechnieken zijn bewerkt wel degelijk te herkennen, zeggen Greenpeace en een aantal geestverwante organisaties. Daarmee kan de Europese Unie aan deze gentechproducten volgens hen toch eisen stellen of ze zo nodig buiten de deur houden.

Voor genetisch gemodificeerd voedsel gelden in de EU strenge voorwaarden. Fabrikanten moeten uitgebreid en duur veiligheidsonderzoek doen. Genetisch gemodificeerde ingrediënten moeten kunnen worden gevolgd van boer tot bord en hun etiket moet vermelden dat DNA-materiaal is aangepast.

Maar gewassen waaraan met nieuwe methoden als CRISPR en ODM is gesleuteld zijn niet te onderscheiden van andere, werpen toezichthouders en de fabrikanten al jaren tegen. Daarom komen sommige daarvan mogelijk toch in de EU terecht en zou het zinloos zijn ze te onderwerpen aan de strenge regels voor oudere gentechnieken.

Gentest die gemodificeerd koolzaadras kan detecteren

Wetenschappers presenteren vandaag echter een gentest die een met ODM gemodificeerd koolzaadras volgens hen wél kan detecteren. Het koolzaad van het Amerikaanse biotechbedrijf Cibus, dat met zijn aangepaste genen bestand is tegen bepaalde onkruidverdelgers, wordt geteeld in de Verenigde Staten en Canada.

De olie wordt mogelijk ook geëxporteerd naar de EU. Dat de test het moeilijk op te sporen koolzaad herkent, moet betekenen dat het gros van de andere labgewassen ook tegen de lamp loopt, denkt ontdekker John Fagan.'

“Geen excuses meer”

Het Europese Hof van Justitie bepaalde twee jaar geleden dat de vruchten van nieuwe gentechnieken als CRISPR en ODM onder de strenge regels voor genetisch gemodificeerde organismen (GGO's) moeten vallen. Zolang deze gewassen onzichtbaar bleven tussen 'gewone' broertjes en zusjes leek het onmogelijk die regels te handhaven. Maar een test zou daar verandering in kunnen brengen.
Door de ontdekking "zijn er geen excuses meer om de eisen voor GGO's bij deze nieuwe GGO's achterwege te laten", zegt voedselspecialist Franziska Achterberg van Greenpeace. 

De milieuorganisatie waarschuwt al jaren tegen de nieuwe gentechnieken. De organisatie vreest dat zulk gesleutel onvoorziene neveneffecten heeft, waardoor gewassen bijvoorbeeld giftig worden of ongeremd gaan woekeren.

Niet alleen de EU-lidstaten kunnen met de nieuwe testmethode aan de slag, zegt Greenpeace. Ook bijvoorbeeld boeren, voedselverwerkers en supermarkten zouden straks kunnen controleren of hun leveranciers wel GGO-vrije waar leveren.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234