Vrijdag 22/10/2021

Nieuwe tegenvaller voor Noriant en BAM

Noriant, het bouwconsortium dat de Oosterweelverbinding met Lange Wapperviaduct moet realiseren, moet opnieuw een tegenvaller incasseren. De openbare afvalstoffenmaatschappij OVAM is het niet eens met de plannen van Noriant om in het Sint-Annabos een "tijdelijke opslagplaats voor uitgegraven bodem" in te richten.

Noriant wil in de opslagplaats baggerslib storten dat vrijkomt bij bouw van de Oosterweeltunnel. "Wij hebben inderdaad een negatief advies afgeleverd", bevestigt Jan Verheyen, de woordvoerder van OVAM. "Wij zijn van mening dat het slib dat Noriant wil opslaan in het Sint-Annabos beschouwd te worden als een afvalstof. Om afvalstoffen te morgen opslaan, moet men een andere milieuvergunning aanvragen."

Verstrekkende gevolgen

De bestendige deputatie van de provincie Antwerpen heeft de termijn van de milieuvergunningsaanvraag met twee maanden verlengd om Noriant de kans te geven om te reageren op de opmerkingen van OVAM en de bezwaren van buurtbewoners en milieuorganisaties.

"Het advies van OVAM kan verstrekkende gevolgen hebben", zegt Erik De Bruyn, voorzitter van sp.a-Rood en een van de drijvende krachten achter het bewonersverzet tegen het slibstort in het Sint-Annabos. "Noriant zal verregaande maatregelen moeten nemen op het vlak van de bodem- en grondwaterbescherming. Er moeten ook stortdijken opgetrokken worden, beschermende folies worden aangebracht en er moeten kwelsloten en drainagesystemen worden gebouwd. Ook zal er een zuiveringsinstallatie gebouwd moeten worden om water te zuiveren dat terug naar de Schelde vloeit."

OVAM verzet zich niet tegen de opslag van slib in het Sint-Annabos op voorwaarde dat Noriant de juiste vergunning zou aanvragen. (belga/mvdb)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234