Donderdag 09/12/2021

Hongersnood

Nieuwe studie luidt alarmbel: "Aantal mensen met te weinig eten in jaar tijd gestegen met bijna 30 miljoen"

null Beeld AFP
Beeld AFP

Vorig jaar leefden 108 miljoen mensen met voedselonzekerheid. In 2015 waren dat er 80 miljoen. In een jaar tijd zijn er dus bijna 30 miljoen mensen met te weinig eten bijgekomen. Dat blijkt uit een nieuw rapport dat vandaag is gepubliceerd.

De studie is een samenwerking tussen de Europese Unie en enkele organisaties waaronder het Amerikaans agentschap voor Internationale Ontwikkeling en enkele VN-organisaties zoals Unicef, de Voedsel- en Landbouworganisatie en het Wereldvoedselprogramma.

De onderzoekers kwamen tot de vaststelling dat in een jaar tijd nog eens 28 miljoen mensen te kampen kregen met voedselonzekerheid, bovenop de 80 miljoen uit 2015. Vandaag leven dus meer dan 100 miljoen mensen met voedselonzekerheid.

Urgent probleem

Het rapport komt net op het moment dat we te maken hebben met de ergste humanitaire crisis sinds de Tweede Wereldoorlog door de hongersnood in Afrika en het Midden-Oosten. In Afrika zijn vooral Zuid-Soedan, Somalië, Malawi, Zimbabwe en het noordoosten van Nigeria in nood. Maar ook in het Midden-Oosten zijn er voedselproblemen met onder meer Irak, Syrië en Jemen als getroffen landen.

Dringende en sterke maatregelen zijn nodig, stelt de studie. "Bij uitblijven van onmiddellijke acties zal de voedselonzekerheid in deze landen blijven verslechten de komende maanden", waarschuwen de organisaties.

"De kosten voor de reddingsoperaties zullen enkel maar hoger worden als we de situaties blijven van ons afschuiven", zegt José Graziano da Silva, directeur-generaal van de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO). Voorkomen dat mensen sterven van de honger is niet voldoende volgens hem. "Als we het plaatselijke platteland niet verder beschermen dan zullen tientallen miljoenen mensen blijven leven met voedselonzekerheid", zegt hij. Er moet meer geïnvesteerd worden in de plaatselijke landbouw, klinkt het nog.

"Het is een race tegen de klok", waarschuwt Ertharin Cousin van het Wereldvoedselprogramma. "De wereld moet nu handelen om de levens en het levensonderhoud te redden van miljoen mensen die op sterven na dood zijn."

EU: "Investeringen aan de gang"

De EU verduidelijkt dat er al investeringen aan de gang zijn. "Vorig jaar hebben we reeds 550 miljoen euro vrijgemaakt, met daarbij nog eens 165 miljoen euro die nu specifiek werd toegewezen om mensen uit de Hoorn van Afrika te helpen", zegt Neven Mimica, Eurocommissaris voor Internationale Ontwikkeling. Mimica is het er wel over eens dat dit rapport duidelijk maakt dat er "snelle en gerichte actie moet komen om de voedselcrises en onderliggende oorzaken aan te pakken".

Tijdens het onderzoek nam de Europese Unie het voortouw. "Het rapport is het resultaat van gezamelijke afspraken die werden gemaakt op de humanitaire top in Istanbul", aldus Christos Stylianides, Eurocommissaris voor Humanitaire Hulp en Crisisbeheersing.

Neven Mimica, Eurocommissaris, Eurocommissaris voor Internationale Ontwikkeling Beeld BELGAIMAGE
Neven Mimica, Eurocommissaris, Eurocommissaris voor Internationale OntwikkelingBeeld BELGAIMAGE

Veiligheidsprobleem van morgen

Vooral burgeroorlog is de drijvende factor in negen van de tien ergste humanitaire crises, valt te lezen in het rapport. "Het onderstreept de sterke relatie tussen vrede en voedselzekerheid."

"Honger verergert een crisis, waardoor er steeds grotere instabiliteit en onveiligheid heerst. Wat vandaag een uitdaging is rond voedselzekerheid, wordt morgen een uitdaging op vlak van veiligheid", klinkt het.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234