Zondag 26/09/2021

Gezonde voeding

Nieuwe studie: "Dierlijk vet dan toch niet slecht voor het hart"

null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

Verzadigde vetten vervangen door plantaardige vermindert de kans op hart- en vaatziekten niet. Koken met olijfolie in plaats van met boter is nochtans een dieetcliché dat al meer dan veertig jaar staat als een huis.

Jeroen Meus heeft al jaren lak aan de gouden regel van dieetland: in zijn Dagelijkse kost mag de varkenskotelet braden in een stevige klont boter. En nu moeten ook dieetgoeroes hem gelijk geven, want nieuwe studies hebben aangetoond dat plantaardige vetten niet per se gezonder zijn dan dierlijke. Het zit er nochtans al meer dan veertig jaar ingebakken, dat we best olijf-, kokos- of palmolie gebruiken en dat we beter kiezen voor een mager stukje kip dan voor een sappige biefstuk.

Het was de 'American Heart Association' die in 1961 de dierlijke vetten voor het eerst op de zwarte lijst zette. Toegegeven, onze cholesterol wordt er beter van. Dat bleek al uit eerder onderzoek, zo'n 45 jaar geleden. Toen werd een groep van 9.423 proefpersonen in twee verdeeld. Van 1968 tot 1973 kreeg de ene groep een strikt plantaardig dieet voorgeschoteld, de anderen bleven hun gewone menu aanhouden. De ommezwaai van verzadigde naar onverzadigde omega 6-vetten zorgde voor een lager cholesterolgehalte in het bloed. Verdere resultaten op lange termijn werden nooit gepubliceerd, maar de onderzoekers gingen ervan uit dat ook het hart er wel bij zou varen.

Sindsdien blijft elke dieetgids halsstarrig olijfolie en consorten voorschrijven. Maar de afgelopen jaren vonden onderzoekers steeds meer barsten in die aloude 'vet is slecht'-hypothese. De verzadigde vetzuren in melk zijn wel oké, maar die in het vlees van de koe of de boter die gemaakt werd van die melk zijn slecht? Ergens klopte er iets niet.

Overschatte voordelen

Hoog tijd voor onderzoeker Christopher Ramsden van de US National Institutes of Health om er die 45 jaar oude data van de 9.423 proefpersonen opnieuw bij te halen. Nieuw onderzoek met dezelfde data leidde tot verrassende conclusies die nu werden gepubliceerd in het British Medical Journal. De verwachte daling van hart- en vaatziekten bleef uit. Integendeel zelfs. Zij die dankzij het specifieke dieet een lagere cholesterol hadden, stierven later meer aan de gevolgen van een hartkwaal.

"Een lage cholesterol leidt verwonderlijk genoeg niet tot een hogere levensverwachting", klinkt het bij de onderzoekers. "Vooral bij patiënten ouder dan 64 jaar die het dieet volgden, was er een hogere sterftegraad. De voordelen van plantaardige oliën werden al die tijd overschat."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234