Zondag 03/07/2022

Biomassa

Nieuwe strijd op komst: "Schrap ook subsidies voor biomassacentrale van Genk-Langerlo"

Toekomstig Vlaams minister van Energie Bart Tommelein en Open Vld-voorzitser Gwendolyn Rutten. Beeld Photo News
Toekomstig Vlaams minister van Energie Bart Tommelein en Open Vld-voorzitser Gwendolyn Rutten.Beeld Photo News

's Lands milieuorganisaties en de partij Groen vinden dat toekomstig Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) ook de subsidies voor de biomassacentrale van Genk-Langerlo moet intrekken. "Dan komt er twee miljard euro vrij voor een echt groen energiebeleid", zegt Björn Rzoska van Groen in 'De Ochtend' op Radio 1. Open Vld-voorzitser Gwendolyn Rutten is daarmee volmondig eens.

Stefan Grommen

Milieuorganisaties als Bond Beter Leefmilieu (BBL), de Waalse tegenhanger Inter-Environnement Wallonie (IEW), Greenpeace, WWF en Natuurpunt juichen de beslissing toe om de Gentse biomassacentrale van BEE niet te steunen. Dat doet ook Björn Rzoska, Vlaams parlementslid van Groen. "Het is nu tijd om een breed draagvlak te maken rond hernieuwbare energie", zegt hij in 'De Ochtend' op Radio 1. Hij vraagt, samen met de milieuorganisaties, om investeringen in zonnepanelen, windmolens en geothermie aan te zwengelen.

Maar er was toch nog een biomassacentrale op komst in ons land, op de site van de voormalige steenkoolcentrale van het Limburgse Langerlo? "De nieuwe minister van energie kan tonen dat het menens is door ook de overbodige en vervuilende biomassacentrale van Langerlo te stoppen", stelt Joeri Thijs van Greenpeace.

"We vragen om ook die financiering te herbekijken", bevestigt Rzoska. "De investeerder (German Pellets, nvdr) heeft de Vlaamse regering al aan het lijntje gehouden: is die nu failliet of niet? Tommelein en co moeten overwegen ook de beloofde subsidies voor die centrale weg te nemen. Dan komt er 2 miljard euro vrij."

Ook Rutten wil geen subsidies meer voor Langerlo

Rzoska krijgt in 'De Ochtend' steun van Open Vld-voorzitser Gwendolyn Rutten. "Ik heb altijd gezegd: biomassa op basis van houtsnippers of houtafval is geen goede zaak voor het klimaat. En als dat dan ook zoveel subsidies nodig heeft, is dat geen geschikte technologie." Rutten wil "de puinhopen van het verleden opruimen, maar er ook geen nieuwe bijmaken", zo klinkt het. "Als we de subsidies in biomassa wegnemen, komen er miljarden vrij. Voor mij kan dan op termijn ook de energieheffing omlaag."

Ze legt uit dat de klimaatdoelstellingen heel belangrijk zijn, maar dat de Vlaamse regering daarvoor moet kijken naar "slimme en juiste maatregelen". De technologie ontwikkelt ontzettend snel. Dan heeft het geen zin om geldstromen vijftien jaar vast te zetten, redeneert ze. "Het hoeft niet altijd op een ouderwetse subsidiemanier", aldus Rutten. "Alle eieren in één mand leggen is verkeerd".

CO2

De groene beweging voert al jaren actie tegen de plannen voor een biomassacentrale, die houtpellets zal verbranden, in Langerlo. Want die is bezwaarlijk groen te noemen, argumenteren zij. "De CO2 blijft nog decennialang aanwezig in de atmosfeer", klinkt het bij Greenpeace.

"Gedurende al die tijd draagt ze bij tot de klimaatverandering, terwijl onze CO2-uitstoot eigenlijk op korte termijn omlaag moet om de gevolgen van klimaatverandering beheersbaar te houden." Bovendien zou de centrale van Langerlo "maar 40 procent van de primaire energie die vrijkomt bij de verbranding in elektriciteit omzetten". "De rest gaat verloren in de vorm van warmte, die gewoon de lucht wordt ingeblazen."

Open Vld overbodig?

De Vlaamse regering besliste zoals bekend geen subsidies toe te kennen aan de Gentse biomassacentrale BEE in Gent. Dat gebeurde nog voor Bart Tommelein (Open Vld) in functie was als Vlaams minister van Energie. "Een goede beslissing", reageert partijvoorzitster Rutten. "De Vlaamse regering is de lijn van Open Vld gevolgd".

De regering steunde voor haar beslissing op het negatieve advies van het Vlaams Energieagentschap (VEA). Dat advies lag sinds halfweg april op het bureau van Annemie Turtelboom, die vrijdag ontslag nam als minister. "Ik denk dat het een goede zaak is dat een minister zorgvuldig nadenkt, onder andere om schadeclaims te vermijden", meent Rutten. "Het belangrijkste is nu dat de beslissing genomen is".

De liberale voorzitster probeert meteen het beeld te weerleggen dat Open Vld binnen de Vlaamse regering de overbodige partner zou zijn. "Dit dossier bewijst het omgekeerde. Tussen de verklaringen 's morgens en de verklaringen 's avonds zit een verschil van 2 miljard euro", luidt het.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234