Maandag 13/07/2020

OverzichtSteunmaatregelen

Nieuwe steunmaatregelen: ‘coronareserve’ voor bedrijven, 400 miljoen extra voor zorg

De Kamer van Volksvertegenwoordigers.Beeld Tim Dirven

De Kamer heeft een hele resem steun- en compensatiemaatregelen gestemd om de coronacrisis te bedwingen. Een overzicht:

Voor coronapatiënten

Het wordt ziekenhuizen verboden ereloonsupplementen en andere niet door de ziekteverzekering gedekte kosten aan te rekenen aan patiënten die gehospitaliseerd zijn met het coronavirus. De wet gaat met terugwerkende kracht in op 11 maart, de begindatum van de epidemie in België.

De wet zegt vandaag al dat supplementen verboden zijn op intensieve zorgen, bij de opname in een éénpersoonskamer als die medisch noodzakelijk is en als het ziekenhuis de patiënt die aangeeft een meerpersoonskamer te willen niet kan onderbrengen in zulke kamer. Met de goedgekeurde wet kunnen alle coronapatiënten tijdens de volledige duur van hun ziekenhuisbehandeling geen supplementen aangerekend krijgen.

Voor de zorg

De zorgsector krijgt op jaarbasis 400 miljoen euro extra middelen. De middelen waren vorig jaar al toegezegd, maar het nu goedgekeurde wetsvoorstel, uitgewerkt door een werkgroep, bestendigt die middelen en legt de exacte verdeling ervan vast.

Het grootste deel van de middelen gaat naar de algemene ziekenhuisfinanciering, waarmee extra verpleegkundigen kunnen worden aangeworven. Zowat 48 miljoen euro is voorzien voor bijkomend zelfstandig personeel. Voor bijkomende thuisverpleegkundigen is nog eens 16 miljoen euro beschikbaar.

Zowat 10 procent van de middelen, ongeveer 42 miljoen euro, gaat naar opleiding en mentorschap van stagiairs, waarmee zorgkundigen naar verpleegkundigen omgeschoold kunnen worden terwijl ze doorbetaald worden door de huidige werkgever.

Voor de laagste inkomens

De grenzen voor loonbeslag en loonoverdracht worden tot eind augustus opgetrokken. Daardoor worden de laagste inkomens de komende tijd beter beschermd tegen extra financieel verlies tijdens de coronacrisis.

Er kwam eerder al een wet die tijdelijk een inperking op loonbeslag voor particulieren invoerde. Het socialistische wetsvoorstel verlengt die periode, maar breidt de inperking ook uit naar de loonoverdracht.

Loonbeslag is een juridische procedure waarbij een deurwaarder of de fiscus oplegt een deel van het loon in te houden. Bij loonoverdracht gaat het bijvoorbeeld om iemand die een lening afsluit en de bank de toelating geeft het geld te innen bij de werkgever als hij die niet afbetaalt.

Minister van Financiën Alexander De Croo (Open Vld). 18/06/2020Beeld Photo News

Volgens indiener van het wetsvoorstel Melissa Depraetere (sp.a) zijn er in de periode tussen 14 en 28 mei 5.323 dossiers van loonoverdracht geopend. Daarom neemt haar wetsvoorstel de inperking op de loonoverdrachten ook mee. Bedoeling is dat tot eind augustus de grenzen voor loonbeslag en -overdracht met 20 procent worden opgetrokken, wat alvast de laagste inkomens beter moet beschermen. 

Voor ondernemers en zelfstandigen

Om hun vermogen te versterken, kunnen bedrijven een belastingvrije ‘coronareserve’ aanleggen. Zelfstandigen en bedrijven zullen met een ‘carry back-mechanisme’ hun verliezen van 2020 kunnen afzetten tegen de winsten van 2019. Ze kunnen zo hun voorafbetalingen, al dan niet gedeeltelijk, terugvragen. Zo kan de belastingfactuur voor inkomstenjaar 2019 aanzienlijk worden verlaagd.

De maatregel zal zowel in de vennootschapsbelasting voor ondernemingen als in de personenbelasting voor zelfstandigen gelden. Het carry-back mechanisme versterkt op korte termijn op een directe manier het eigen vermogen van ondernemingen door zowel hun kaspositie als hun solvabiliteit te verbeteren.

Voor arbeidsongeschikten en tijdelijke werklozen

De uitkeringen voor wie tijdens de coronacrisis arbeidsongeschikt werd, worden opgetrokken tot het niveau van de uitkeringen voor tijdelijke werkloosheid. De wet is de praktische uitvoering van een akkoord dat de sociale partners hierover sloten. 

In maart besliste de regering om de uitkeringen voor tijdelijke werkloosheid wegens het coronavirus te verhogen van 65 tot 70 procent van het brutoloon. De zogenaamde “groep van 10" van vakbonden en werkgevers vroeg in april om het bedrag en de berekeningswijze van de uitkeringen voor arbeidsongeschiktheid af te stemmen op dat van die uitkeringen voor tijdelijke werkloosheid. Er wordt ook tijdelijk een minimumuitkering voor arbeidsongeschiktheid ingevoerd.

Enkel N-VA heeft zich onthouden. De partij wou het toepassingsgebied beperken tot tijdelijke coronawerklozen die arbeidsongeschikt zijn geworden.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234