Zaterdag 04/02/2023

Nieuwe start voor Filmfestival van Brussel

film

filmproducent dominique janne neemt de leiding over

Brussel

Eigen berichtgeving

Jan Temmerman

Het Europees Filmfestival van Brussel is sinds enige tijd op zoek naar een nieuwe adem. Eerst was er de Kladaradatsch-vaudeville, waarbij de Vlaamse en de Franse Gemeenschap om de tot multiplex omgebouwde Pathé Palace aan de Anspachlaan ruzieden, met als resultaat dat het Europees Filmfestival van Brussel, dat daar sinds enkele jaren onderdak had gevonden, op zoek moest naar een andere locatie. Die werd gevonden in het voormalige omroepgebouw, de 'Flagey', aan het gelijknamige plein in Elsene. Traditiegetrouw vond het Filmfestival van Brussel steeds in januari plaats, maar omdat de Flagey in januari 2002 nog niet zeewaardig was, werd beslist de 29ste editie van het Filmfestival van Brussel te verplaatsen naar eind april.

Maar door allerlei omstandigheden kon die lente-editie 2002 uiteindelijk toch niet doorgaan en inmiddels heeft de 'oude' ploeg besloten ermee op te houden, zodat er dringend behoefte was aan een nieuwe. De samenstelling daarvan is momenteel in volle gang. Aan het hoofd komt de Belgische producent Dominique Janne, die een internationale reputatie wist op te bouwen met enkele Oscar-genomineerde films van regisseur Gérard Corbiau, zoals Le Maître de Musique en Farinelli. Janne was ook een van de stuwende krachten achter het succesverhaal van Pauline en Paulette (Lieven Debrauwer) en van Meisje (Dorothée Van den Berghe). Meisje was ook de eerste film van Jan De Clercq als producent. De samenwerking tussen Dominique Janne en Jan De Clercq is duidelijk goed verlopen, want De Clercq zal zich nu, samen met Eric Kloeck, bezighouden met de programmering van het 'nieuwe' Filmfestival van Brussel. Hij heeft de nodige festivalervaring opgedaan via de organisatie van Cinema Novo, dat dit jaar (tussen 13 en 23 maart) zijn 20ste editie zal beleven in Brugge. Van zijn kant was Eric Kloeck tot voor kort de rots in de branding van de Antwerpse arthouse-bioscoop Cartoon's.

Het 'nieuwe' Filmfestival van Brussel wordt dit jaar georganiseerd van vrijdag 25 april tot zaterdag 3 mei in de Flagey. De Europese invalshoek blijft behouden, maar het programma-aanbod zal zich nu toespitsen op eerste en tweede films. Die optie doorkruist de hoop van Jan Bucquoy om zijn vijfde film, namelijk Vrijdag, Visdag, op het Festival van Brussel in première te laten gaan, maar anderzijds dromen de organisatoren van Anyway The Wind Blows, de debuutfilm van Tom Barman.

Aan Vlaamse kant wordt de festivalploeg ingevuld met onder meer Gerd Van Looy en Reinhilde Weyns. Weyns was ooit woordvoerster van de VRT en vorig jaar directeur communicatie van het cultuurjaar Brugge 2002; zij zou de mediacampagne en de algehele 'look' van het festival voor haar rekening nemen. Gerd Van Looy was productieleider bij Brugge 2002 en zou de coördinatie op zich nemen.

Jan De Clercq (Cinema Novo) en Eric Kloeck (Cartoon's) verzorgen programmering

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234