Dinsdag 21/09/2021

Review

Nieuwe ‘Star Wars’-game geeft de ‘Dark Side’ een gezicht

Actrice Janina Gavankar vertolkt Iden Versio, voor de verandering een heldin die aan de zijde van het vileine galactische keizerrijk strijdt. Beeld Electronic Arts
Actrice Janina Gavankar vertolkt Iden Versio, voor de verandering een heldin die aan de zijde van het vileine galactische keizerrijk strijdt.Beeld Electronic Arts

In videogame Battlefront II wordt het hele idee van de Star Wars-reeks omgedraaid: u speelt een hoofdpersonage dat net is opgegroeid binnen het autoritaire keizerrijk dat in de films wordt bestreden.

Wie het slot van Return of the Jedi heeft gezien, de film die in 1983 de originele Star Wars-trilogie afsloot, dacht wellicht dat het verslagen galactische keizerrijk in één klap van de kaart was geveegd. De verhaallijn van videogame Star Wars: Battlefront II toont dat dat anders liep: terwijl de helden van de film feestvierden in dat Ewok-dorp, planden de restanten van het keizerrijk nog een laatste tegenoffensief. Iden Versio, het hoofdpersonage dat u bestuurt in de game, speelt daar als special forces-commando een belangrijke rol in.

Een Star Wars-game die het eens vanuit de dark side bekijkt dus: het is een interassante manier om een inmiddels toch alweer veertig jaar oude entertainmentfranchise eens te benaderen vanuit een ander perspectief.

Familiebanden

Het is vooral interessant hoe makkelijk die campagne de proposities van een typisch Star Wars-verhaal omdraait. De rebellencommandant, die Versio aan het begin van de game ondervraagt, wordt bijvoorbeeld efficiënt neergezet als een ontzettende kloothommel: kwestie van meteen maar de decennialange conditionering van de Star Wars-fan - het idee dat lui uit Luke Skywalkers rebellenalliantie altijd de goeien zijn - te doorprikken. Verder wordt de rake menselijkheid die het personage van de scenaristen meekreeg goed uitgespeeld in een plot waarin haar loyauteit voor het systeem waarin ze is opgegroeid lijnrecht tegenover haar geweten wordt gezet.

Versio in haar tenue van Inferno Squad, de speciale eenheid binnen de keizerlijke troepen. Beeld Electronic Arts
Versio in haar tenue van Inferno Squad, de speciale eenheid binnen de keizerlijke troepen.Beeld Electronic Arts

Ja, dat laatste is best cliché. Maar het wordt wel erg geloofwaardig gebracht in de niet-speelbare dialoogscènes en de terloopse dialooglijnen die Iden tijdens het schieten uitwisselt. "Familiebanden vormen een integraal thema in de hele Star Wars-canon", vertelde actrice Janina Gavankar, die de rol van Versio vertolkt, ons onlangs. "Dat maakt hier, ook al is het oogpunt verschillend van dat van de films, een authentiek Star Wars-verhaal van."

De ruimte in

Het verhaal duurt slechts vijf uur, wat kort is voor een videogame, en er zitten een paar compleet overtollige cameo's van bekende Star Wars-figuren in. Maar de brokstukken van de ontplofte Death Star, een van de taferelen uit Idens queeste, leveren meteen ook een van de spannendste decors op in de online ruimtegevechten, de meest opzwepende component van het veel grotere en belangrijkere multiplayergedeelte van de game. De zwierigheid die in de schepen hun besturing zit komt zelfs erg goed van pas, wanneer u tegelijkertijd vijanden en hompen rondzwevend oud ijzer moet verschalken.

De explosie van de tweede Death Star aan het einde van 'Return of the Jedi' heeft in het verhaal van 'Battlefront II' een heel andere betekenis. Beeld Electronic Arts
De explosie van de tweede Death Star aan het einde van 'Return of the Jedi' heeft in het verhaal van 'Battlefront II' een heel andere betekenis.Beeld Electronic Arts

Ook de rest van de multiplayer levert een uitstekende balans tussen de gewoonlijke chaos van tientallen spelers die samen in de arena duiken, en de behaaglijke orde van een snedige game-ervaring. Dat komt vooral door de goed gebalanceerde tussenmissies, die iedereen constant een gemeenschappelijk doel geven.

Star Wars: Battlefront II is nu uit voor PlayStation 4, Xbox One en Windows.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234