Zondag 29/01/2023

Anderlecht

Nieuwe speler voor Anderlecht-verkoop: bouwkoning heeft nu de beste kaarten

Johan Beerlandt (l.), de voorzitter van bouwgroep Besix en minderheidsaandeelhouder bij Anderlecht, ligt goed bij Roger Vanden Stock.  Beeld Photo News
Johan Beerlandt (l.), de voorzitter van bouwgroep Besix en minderheidsaandeelhouder bij Anderlecht, ligt goed bij Roger Vanden Stock.Beeld Photo News

Van alle kandidaten die voetbalclub Anderlecht willen kopen, is Johan Beerlandt van bouwgroep Besix de meest plausibele piste. Paul 'Ghelamco' Gheysens staat buitenspel.

Lieven Desmet

De beheerders van RSC Anderlecht laten niet in hun kaarten kijken. Ze hebben op de raad van bestuur van donderdagavond de verschillende dossiers besproken. Er liggen voorlopig vier pistes op tafel en die worden in de komende dagen alle getoetst en besproken met de betrokkenen. De club wil voorlopig niet reageren, ze liet enkel een mededeling verspreiden dat de raad van bestuur de wens heeft uitgedrukt "om het dossier af te werken voor het einde van het jaar 2017".

Opvallend is wel dat de twee bekende kandidaat-kopers zo goed als uit koers liggen. Het duo Paul Gheysens van de projectontwikkelaar Ghelamco, en Woestijnvis-baas Wouter Vandenhaute zou uit beleefdheid nog wel gehoord worden, maar staat eigenlijk al buitenspel. De eigengereidheid van het duo is slecht gevallen, klinkt het bij bronnen vertrouwd met het dossier. Gheysens heeft zichzelf helemaal in de voet geschoten door de chantage eerder deze week met een schadeclaim mocht Anderlecht zich niet constructief opstellen in het dossier rond het gecontesteerde Eurostadion.

Ghelamco is kandidaat om dat stadion te bouwen, maar het botst op tal van obstakels om de nodige vergunningen daarvoor te krijgen. Anderlecht had het dossier vooruit kunnen helpen, maar zag daar eerder al van af, omdat het de huurprijs die Ghelamco aanrekende "niet conform" vond. "Met die claim bewees Gheysens dat het eigenbelang primeert op het clubbelang", zegt een bestuurder. "Aan zo iemand geef je toch niet de sleutels van Anderlecht?"

Het dreigement van de schadeclaim kwam bovenop een niet zo geslaagde kennismakingsbabbel tussen Wouter Vandenhaute en Anderlecht voorzitter Roger Vanden Stock, die duidelijk werd gemaakt dat er voor hem geen plaats meer zou zijn, zodra Ghelamco aan zet was. Voor een heer van stand als Vanden Stock een blamage. Exit Gheyens-Vandenhaute.

Het andere dossier, dat van de Russisch-Oezbeekse miljardair Alisher Oesmanov werd dan weer met de nodige bedenkingen ontvangen. Er is niet alleen twijfel over de afkomst van diens fortuin, maar ook over de ware toedracht achter het indicatieve bod. Treedt Oesmanov wel op voor zichzelf, hij is al aandeelhouder bij Arsenal, of speelt hij dubbelspel voor een andere kandidaat die het nog niet opportuun acht naar buiten te komen? Dan is er ook nog een project van een anonieme Russische oligarch, maar daar zou helemaal geen geloof meer aan gehecht worden.

'Belgische verankering'

Bovenal zou de raad van bestuur een Belgische oplossing genegen zijn. Als signaal naar de buitenwacht kan dat tellen, nu steeds meer buitenlandse miljonairs komen shoppen. Het moet toch mogelijk zijn, zo luidt het, om de enige voetbalclub van het land dat internationaal kan wedijveren, in Belgische handen te houden.

Blijft over, een nieuwe denkpiste, in de vorm van een Belgische verankering rond Johan Beerlandt (zie kader). De topman van bouwgroep Besix is vandaag al met zo'n 5 procent aandeelhouder van Anderlecht. Hij heeft oren naar de vraag van een groep minderheidsaandeelhouders die zich zouden groeperen, en andere Belgische investeerders zouden zoeken. Met het adresboekje van Beerlandt, die toegang heeft tot captains of industry als baron Jean Stéphenne, ridder Luc Vandewalle of baron Philippe Vlerick, is het zeker mogelijk om de nodige fondsen te verwerven.

De vraagprijs voor Anderlecht bedraagt zowat 100 miljoen euro. Maar dat is voor alle aandelen. Als de minderheidsaandeelhouders blijven zitten, en enkel de families Vanden Stock en Collin uitgekocht moeten worden, dan zou een som van rond de 50 miljoen euro een meer behapbare brok zijn. Anderlecht staat in de eerste plaats te koop door een erfeniskwestie. De familie Vanden Stock is de verkopende partij: voorzitter Roger, zijn twee dochters en hun neef Philippe Colin, hebben samen zowat de helft in handen.

Die andere meerderheidsaandeelhouder, de schatrijke AB Inbev-telg Alexandre Van Damme, houdt 16 procent aan in de club. Hij treedt op in samenspraak met de familie Vanden Stock. Hij is als gepassioneerde Anderlecht-supporter bereid om de club te helpen. Dat kan door zijn aandelen niet te verkopen, of indien nodig zou hij de minderheidsaandeelhouders rond Beerlandt zelfs kunnen bijspringen, als het hem wordt gevraagd, luidt het in diens omgeving. "Zelf neemt hij geen initiatief, en hij heeft ook nog geen contact gehad met mogelijke kandidaten", zegt een bron.

***

Bouwreus Beerlandt

Beerlandt op 830 meter hoogte, ­bovenin de Burj Khalifa in Dubai, die zijn bedrijf bouwde. Beeld BELGA
Beerlandt op 830 meter hoogte, ­bovenin de Burj Khalifa in Dubai, die zijn bedrijf bouwde.Beeld BELGA

De 69-jarige Johan Beerlandt is voorzitter van de grootste Belgische bouwgroep Besix. Beerlandt heeft in 2004 een kwart van de aandelen van Besix verworven. De helft van de groep kwam in handen van de Egyptische familie Sawiris. Besix werd toen gewaardeerd op 135 miljoen euro. Beerlandt werkt al meer dan veertig jaar voor het bedrijf, waar hij opklom tot CEO, en later mede-eigenaar werd.

De bouwgroep is internationaal gekend als betonspecialist. Zo bouwden zij in Dubai de 'Burj Khalifa Tower', met zijn 830 meter het hoogste gebouw ter wereld.

Johan Beerlandt, geboren in Nieuwpoort, wordt omschreven als een nuchtere zakenman. Hij heeft vier kinderen. Met Besix onderzocht hij ook de bouw van het Eurostadion, al geloofde hij meer in het afbreken van het bestaande Koning Boudewijnstadion, wat goedkoper zou zijn. Besix werd aanvankelijk aangezocht om het nieuwe Artevelde-stadion te bouwen in Gent. Maar omdat het project niet gefinancierd raakte door de inmiddels failliete Optima Bank, werd het overgenomen door Paul Gheysens, die er de Ghelamco-arena bouwde. Het leidde tot een rechtszaak.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234