Zaterdag 08/05/2021

Defensie

Nieuwe special forces-eenheid in de maak: "In sommige domeinen zijn vrouwen misschien zelfs beter dan mannen"

Belgische special forces zouden binnenkort vrouwelijke collega's krijgen.  Beeld AP
Belgische special forces zouden binnenkort vrouwelijke collega's krijgen.Beeld AP

In ons land is er een special forces-eenheid in de maak die enkel uit vrouwen zal bestaan. Want ook al bestaan de special forces nu volledig uit mannen, voor sommige taken zijn vrouwen beter geschikt, klink het bij Defensie.

Wie de film G.I. Jane heeft gezien uit 1997 denkt waarschijnlijk dat vrouwen al langer bij elite-eenheden in het leger actief zijn. Maar in de praktijk ligt dat nog enigszins anders. Terwijl de special forces-eenheid in het Belgische leger vrouwen in principe wel toelaat, blijken de toelatingsproeven in de praktijk zo zwaar dat alleen een handvol mannen erin slaagt om ze tot een goed eind te brengen.

Toch is het nu zo dat voor een aantal specifieke taken vrouwen simpelweg nodig zijn, zo redeneert Defensie nu. Want de opdrachten van de special forces bestaan niet alleen uit vechtklussen zoals gijzelaars bevrijden of terroristen arresteren, even goed worden zij erop uitgestuurd om inlichtingen te verzamelen. En omdat het in bepaalde landen, zoals Afghanistan, door sociale conventies nu eenmaal moeilijk is voor mannen om vrouwen te ondervragen, wil het leger een beroep kunnen doen op vrouwelijke elitemilitairen.

"Binnen sommige culturen ligt het contact tussen mannen en vrouwen nu eenmaal niet voor de hand", legt Yves Huwart van de militaire vakbond ACMP uit. "Ik ben bijvoorbeeld zelf in zulke situaties terechtgekomen in Afghanistan. Daarom is het inschakelen van vrouwen zeker een meerwaarde."

Ondersteuning aan andere eenheden

Volgens het Belgisch Militair Tijdschrift wil het leger een bijzonder Female Support Team (FEMST) oprichten binnen de special forces-eenheid. Het team zou dus niet onafhankelijk op missie gaan, maar ondersteuning bieden aan andere eenheden op het terrein.

Het Noorse leger is al in 2014 gestart met het opleiden van vrouwelijke special forces omdat de Noren zich in Afghanistan met dezelfde moeilijkheden geconfronteerd zagen. Zij riepen daarom de 'Jegertroppen' in het leven (de Jagertroepen), volgens de BBC de eerste is dit de eerste vrouwelijke special forces eenheid ter wereld.

Hoewel de vrouwelijke special forces-operatoren bij de Noren op gelijkaardige missies meegaan als hun mannelijke collega's is het trainingsprogramma voor hen licht aangepast. "We hebben een speciaal trainings- en selectieprogramma voor de vrouwelijke special forces", zegt de Noorse kolonel Frode Kristofferson daarover aan het Amerikaanse NBC. Maar aan het einde van dat programma, dat een jaar in beslag neemt, hebben de vrouwen dezelfde capaciteiten als de mannen, voegt hij er aan toe.

Aktetas

Maar dat de strenge fysieke toelatingsproeven van de elite-eenheden aangepast zouden worden, heeft bij mannelijke special forces al tot enige scepsis geleid rond het integreren van vrouwen. Dat blijkt bijvoorbeeld uit een Amerikaanse bevraging van de denktank Rand Corporation. En hoewel er bij ons ook vrouwelijke para-commando's zijn, haken zij volgens de persdienst van Defensie na enige tijd af, omdat ze door de zware fysieke inspanningen sneller geblesseerd raken.

Toch blijkt uit diezelfde Amerikaanse bevraging dat vrouwen op het terrein heel nuttig zouden zijn "voor de communicatie met de lokale bevolking" en voor andere "gevoelige operaties". Voorbeelden daarvan zijn het overbrengen van geheime documenten in oorlogszones of het opsporen en schaduwen van terroristen. "Er zijn opdrachten waarbij je inderdaad met een zware rugzak 40 kilometer achter de vijandelijke linies moet kunnen afleggen", zegt Hywart. "Maar voor andere heb je enkel een aktetas nodig."

Hoe de opleiding van de Belgische special forces er precies uitziet is vooralsnog geheim en momenteel wordt ook nog uitgezocht welke specifieke taken de vrouwelijke elitesoldaten zouden krijgen. "We kijken nu in welke domeinen vrouwen goed kunnen functioneren", zegt een medewerker van de persdienst. "En in welke ze misschien zelfs beter zijn dan hun mannelijke collega's."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234