Donderdag 20/01/2022

Nieuwe sp.a-voorzitter in Aalst voorkomt mogelijke breuk binnen partij

Freya Van den Bossche maakte het nieuws via Twitter bekend. Beeld BELGA
Freya Van den Bossche maakte het nieuws via Twitter bekend.Beeld BELGA

Patrick De Smedt is de nieuwe voorzitter van de Aalsterse socialisten. Sam Van de Putte werd verkozen tot nieuwe politiek secretaris, tweet Freya Van den Bossche. 229 militanten beslisten in café Volkshuis op de Houtmarkt over een nieuw lokaal bestuur, noem dat gerust een gemiddelde opkomst voor een algemene vergadering.

De Smedt kreeg 126 ja-stemmen achter zijn naam. De voormalige schepen werkt momenteel voor de Gentse sp.a-fractie, waartoe onder meer ook Freya Van den Bossche behoort. Ook hij kantte zich tegen een bestuur met N-VA. Zijn uitdager was Pieter Van Sande, die als huidig politiek secretaris dicht bij de lokale partijtop stond. Als hij het zou gehaald hebben, dreigde mogelijk een breuk in de partij.

Het sluiten van de rangen wordt nu prioriteit nummer één, volgens De Smedt. "Daar zal werk aan zijn, dat moeten we niet onder stoelen of banken wegsteken. Maar de partij moet verenigd worden rond ons gedachtegoed."

"Ik ben signaal van verandering"
"De beginselverklaring van de nationale partij kan ons daarbij helpen. We moeten opnieuw een profiel krijgen naast al datgene wat we doen. Dat profiel zullen we nooit honderd procent kunnen uitstralen in een coalitie waarin compromissen gesloten worden, maar we zullen waakzaam blijven dat onze waarden en principes gerespecteerd worden."

"Het sociaal progressief alternatief dat we zijn wordt nu verdrukt door het Vlaams symbolengeweld en dat moet keren. Het kan niet dat in een stad als Aalst alleen dat beeld naar buiten gebracht wordt. Mensen hebben aangevoeld dat het verkeerd aan het gaan was en wilden een signaal om te keren. Dat is gelukt in mijn persoon."

"Lek op ongelukkig moment"
De Smedt reageerde ook op het "gelekte bestuursakkoord". "Het is een beetje ongelukkig dat dit nu op dit moment uitlekt, maar het gaat om een verouderd document waar de pers op springt. Het document heeft geen enkele waarde. Er is een einddocument, Brussel heeft het opgevraagd en gaat bekijken of er problemen zijn. Maar ik ga ervan uit van niet."

De inhoud van het bestuursakkoord leidt al twee dagen tot verhitte reacties bij de partijtenoren van sp.a. Lokale schepenen Dylan Casaer en Ann Van Steen zeggen dat er niets instaat wat indruist tegen de socialistische principes.

"Neutraal figuur"
"Er is een mooi evenwicht is in het dagelijks bestuur van de lokale afdeling", meent die laatste. "Er is geen stalinistische score voor Patrick, ook Pieter scoorde goed. De ondervoorzitter is een neutraal figuur en dat is een signaal voor de partij."

"Patrick is ook geliefd nationaal, zij zullen dus tevreden zijn", klinkt het voorts. "Hij maakt deel uit van de gemeenteraad en zal ook de schepenen blijven ondersteunen. Noch de schepenen, noch de fractie, noch het college of het bestuursakkoord doet zaken die tegen de sp.a-principes indruisen."

"Geen etterbuil"
Van de Steen zegt dat haar provinciaal voorzitter Freya Van den Bossche ondertussen de integrale versie van het bestuursakkoord kreeg. "Als ze dat gelezen heeft, zal ze vaststellen dat er niets aan de hand is en weer overgaan tot de orde van de dag. In Aalst zijn we helemaal geen etterbuil."

Van de Steen herinnert eraan dat het bestuursakkoord goedgekeurd is door de zeven mandatarissen, waaronder De Smedt. "Er zijn tien besprekingen geweest en alle tussenversies werden vernietigd."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234