Donderdag 23/05/2019

Tsjernobyl

Nieuwe sarcofaag Tsjernobyl is grootste beweeglijke bouwsel ooit

Reactor nummer 4 in Tsjernobyl heeft een nieuwe sarcofaag. Een reusachtige kap van 36 miljoen kilo moet de plek waar op 26 april 1986 de grootste kernramp uit de geschiedenis plaatsvond voor de komende honderd jaar afschermen van de buitenwereld. Zondag schoof het Nederlandse bedrijf Mammoet het anderhalf miljard euro kostende gevaarte over de reactor heen, vandaag vindt in Tsjernobyl de onthulling plaats.

De nieuwe sarcofaag over reactor 4 in Tjernobyl. Beeld EPA

'New Safe Confinement', zoals de sarcofaag officieel heeft, is het grootste beweeglijke bouwsel ooit. De Franse bouwbedrijven Vinci en Bouygues konden de 257 meter brede, 162 meter lange en 108 meter hoge kap door de radioactieve straling bij reactor nummer 4 niet direct over de ruïne aanleggen.

Daarom moest hijs- en transportspecialist Mammoet, bekend van het optakelen van de gezonken Russische kernonderzeeër Koersk uit de Barentszzee, eraan te pas komen. Dankzij een ingenieus systeem van schuifbanen en sleeschoenen slaagde Mammoet erin om de sarcofaag centimeter voor centimeter de 330 meter van de bouwplaats naar de reactor te schuiven. Aan de sarcofaag is zes jaar gewerkt.

Liquidatoren

De sarcofaag ligt nu over de reactor en de oude sarcofaag, de beschermingsconstructie van staal en beton die werklieden de maanden na de kernramp met gevaar voor eigen leven over de reactor bouwden. In de oude sarcofaag zaten inmiddels scheuren. De nieuwe kap moet de ruïne beschermen tegen weer en wind en sloopwerkzaamheden mogelijk maken, zonder dat er straling naar buiten dringt.

Op 26 april 1986 ontplofte reactor nummer 4 van de Kerncentrale Tsjernobyl na een fout tijdens een haastig uitgevoerde veiligheidstest. Reddingswerkers, zogeheten liquidatoren, voorkwamen een grotere ramp door branden te blussen en radioactief materiaal op te ruimen. Dit kostte zeker vijftig liquidatoren het leven - het merendeel binnen enkele maanden na blootstelling, sommigen pas decennia later. De Verenigde Naties voorspelden in 2005 dat uiteindelijk nog zo'n vierduizend mensen zullen komen te overlijden door blootstelling aan straling van de kerncentrale in Tsjernobyl.

Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.