Vrijdag 04/12/2020

Safe Harbour

Nieuwe Safe Harbor voor Europa en VS

Beeld REUTERS

Europa heeft een akkoord bereikt met de VS over een nieuwe Safe Harbor-regeling, die dataverkeer tussen de twee moet mogelijk maken. Er komt onder meer een ombudsman in de VS die Europese burgers kunnen aanspreken als ze klacht wil indienen tegen een Amerikaans bedrijf. De nieuwe regeling krijgt de naam EU-US Privacy Shield. Staatssecretaris voor Privacy Bart Tommelein noemt het akkoord 'een grote stap vooruit'.

Na drie maanden van zware onderhandelingen hebben de VS en Europa een nieuw akkoord bereikt over het dataverkeer tussen de twee partijen. Volgens eurocommissaris Vera Jourova, die het akkoord zopas voorstelde, biedt de nieuwe overeenkomst een veel betere bescherming voor de rechten Europese burgers dan de vorige.

De onthullingen van klokkenluider Edward Snowden hadden duidelijk gemaakt dat de oude Safe Harbor-regeling geen afdoende bescherming bood tegen massasurveillance van Europese burgers door de Amerikaanse overheid. Nu zijn er volgens Jourova 'bindende afspraken' die beletten dat zo'n massasurveillance nog mogelijk is. "De VS geven bindende garanties dat surveillance van Europese burgers alleen in héél specifieke omstandigheden kan. Dat zal door de VS in wetten vastgelegd worden", aldus Jourova.

Strenge voorwaarden

De nieuwe regeling voorziet onder meer een ombudsman die het moet mogelijk maken dat Europese burgers toegang krijgen tot Amerikaanse rechtbanken. Zo kunnen ze klacht indienen tegen Amerikaanse bedrijven die volgens hen misbruik maken van hun gegevens. De klachten kunnen ingediend worden via de eigen, nationale privacycommissie die daarna contact opneemt met de Amerikaanse autoriteiten.

Er komen ook strenge voorwaarden voor bedrijven die gegevens van burgers bijhouden, al vertelt Jourova er niet bij wat die concreet inhouden. Volgens haar hebben zowel Europa als de Verenigde Staten enkele weken tijd nodig om de nieuwe regeling te concretiseren.

Eurocommissaris Vera Jourova.Beeld ANP

Nieuwe klacht?

De vorige Safe Harbor-regeling, die dateerde van 2000, werd in oktober vernietigd door het Europese Hof van Justitie na een klacht van de Oostenrijkse privacy-activist Max Schrems. Die reageerde gisteren afwijzend op de nieuwe regeling.

"Zoals het er nu naar uitziet, zal ik een nieuwe klacht indienen bij het Europese Hof van Justitie. Ik zie te weinig garanties voor de Europese burgers."

Nochtans maakte eurocommissaris Jourova zich sterk dat de nieuwe regeling meer dan solide genoeg is om een nieuwe veroordeling door het Europese Hof van Justitie te vermijden. Het nieuwe akkoord komt als een verrassing. In de Amerikaanse pers waren de voorbije dagen artikels verschenen die aangaven dat een akkoord niet in het verschiet lag. Experts wezen ook op de onverzoenbaarheid van het harde Europese standpunt en de Amerikaanse visie op privacybescherming.

Tommelein: "Grote stap vooruit"

Het akkoord is "een grote stap vooruit voor de bescherming van onze privacy", meent staatssecretaris voor Privacy Bart Tommelein (Open Vld). "Europese burgers zullen misbruik van hun gegevens kunnen aanklagen, en er is een jaarlijkse evaluatie voorzien van het Privacy Shield."

"Het is, zowel voor bedrijven als burgers, belangrijk dat er snel een akkoord bereikt werd", zegt Tommelein, die zegt uit uit te kijken naar het volledige akkoord. "De eerste elementen die door de Europese Commissie zijn voorgesteld zijn veelbelovend." De staatssecretaris verwijst naar het Privacy Shield, dat "de continuïteit van de gegevensuitwisseling tussen Europa en de VS garandeert". "Tegelijk lijken er voldoende privacymechanismen ingebouwd, zowel op vlak van controle als van transparantie."

Tommelein merkt verder nog op dat de Europese commissie "tijdens de onderhandelingen rekening gehouden heeft met onze bezorgdheden op vlak van privacy". "Zodra het akkoord beschikbaar is, zullen we werk maken van de uitvoering."

Morgen staat de voorstelling gepland van de conclusies in verband met het Schrems-arrest, door de Europese autoriteiten. Met dat arrest oordeelde het Europese Hof van Justitie vorig najaar dat het Europese 'Safe Harbor'-regime te weinig garanties bood voor de privacy van Europese burgers in de VS. "Hopelijk houden ze ook rekening met het bereikte akkoord", aldus nog Tommelein.

Staatssecretaris voor Privacy Bart Tommelein (Open Vld).Beeld photo_news
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234