Zondag 27/11/2022

Nieuwe roman Verhulst over literaire censuur

Dimitri Verhulst kondigt verrassend alweer een nieuwe roman aan. En hij lijkt het over een heel andere boeg te gooien. In Het leven gezien van beneden buigt hij zich over censuur en literatuur, in een geschiedenis waarin de Russische Nobelprijswinnaar Michael Sjolochov een vooraanstaande rol speelt. Toen Sjolochov in 1956 de prijs toebedeeld kreeg, was dat in veel opzichten een farce. Hij was een marionet van het Sovjetregime. En dat had ingrijpende gevolgen in vazalstaat Bulgarije: ook daar hadden de schrijvers zich te spiegelen aan Sjolochovs werk.

Verhulst vertelt in Het leven gezien van beneden het verhaal van Liliya Dimova, "de kunstminnende en lustige weduwe van een Bulgaarse, gekrenkte schrijver". Haar laatste wens is om "elke letter van Sjolochov uit te wissen door de bladzijden uit zijn boeken als wc-papier te gebruiken". De roman verschijnt in oktober bij Atlas/Contact.

Russische auteur Iskander overleden

De Russische schrijver Fazil Iskander is op 87-jarige leeftijd overleden. In zijn gesmaakte romans en verhalen nam hij het dagelijkse leven in de Kaukasus op

de korrel en gaf hij een satirische kijk op het Sovjetregime. Zo voerde hij in zijn boeken de drankgelagen van Stalin op, net als de absurditeiten van het Sovjetsysteem. Toch werd hij nooit als een dissident beschouwd, al kreeg hij wel met censuur te maken.

Iskander boekte succes met zijn humor, empathie en beschrijvingen van het landelijke Rusland, zonder zijn afkeer voor de bureaucratie te verbergen. "Mijn voornaamste doelstelling is om de moraal van mijn bedroefde landgenoten op te krikken", zo noteerde hij ooit. Tot zijn belangrijkste werken behoren Oom Sandro uit Tsjegem (1963), Het sterrenbeeld Geitegems (1966) en Verhalen uit de Kaukasus (1991).

Snellezertje niet dol op nieuwe Harry Potter

Ook in Vlaanderen hield Paard van Troje op 31 juli middernacht de deuren open voor de release van het achtste en laatste Harry Potter-boek.

De eerste review op Amazon kwam van de 10-jarige snellezer Toby L'Estrange, die het boek via de Kindle al na 59 minuten achter de kiezen had. Hij gaf Harry Potter and the Cursed Child zes op tien. Toby leest zo'n 1.000 woorden per minuut, een vaardigheid waarvoor hij speciaal had getraind. L'Estrange sprak van "een goed verhaal, maar bij vlagen een beetje ingewikkeld. Sommige scènes waren vrij kort, waardoor er ook niet genoeg tijd was om de personages goed uit te werken."

Spit op muziek

Wat krijg je als je de literaire wereld van Lize Spit combineert met de engelenzang van soprane Elise Caluwaerts? "Een samenspel van verbale schoonheid, virtuositeit versus een uitgesproken talent voor schrijfkunst", meldt het Museum M in Leuven. In de pop-upbar Baramuze ondernemen Caluwaerts en Spit morgenavond een muzikaal-literair experiment. Kim van den Brempt begeleidt hen op de piano. (baramuze.be)

Legende is jarig

Honderd jaar geleden verscheen Music-Hall, de legendarische debuutbundel van Paul van Ostaijen. Het Antwerpse Letterenhuis herdenkt dat tijdens de Museumnacht op zaterdag 6 augustus. In het depot kun je onder meer het handschrift van 'Marc groet 's morgens de dingen' van dichtbij bewonderen. Dichter Peter Holvoet-Hanssen brengt een performance rond Music-Hall, samen met de muzikanten Martinus Wolf en Annemie Van Daele. Foto's, affiches, muziek en acrobatie- en jongleeracts moeten de atmosfeer van de music-halls oproepen. (letterenhuis.be)

100 jaar geleden verscheen Paul Van Ostaijens debuutbundel Music-Hall

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234