Zaterdag 06/06/2020

Update

"Nieuwe regenzone op komst, geen overstromingen verwacht"

Burgemeester Jozef De Borger (CD&V).Beeld BELGA

Vanavond en -vannacht trekt een nieuwe regenzone over het land. Er wordt 10 tot 15 mm verwacht, zo meldt de website van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM). Als er niet meer neerslag valt dan voorspeld, worden er langs de onbevaarbare waterlopen geen nieuwe kritieke overstromingen verwacht. De situatie wordt wel nauwlettend opgevolgd. In Londerzeel blijven de brandweer en technische dienst intussen stand-by, om in te grijpen als er zich bijkomende problemen zouden voordoen op vlak van wateroverlast.

Burgemeester Jozef De Borger (CD&V) kondigde vanmorgen de gemeentelijke fase van het rampenplan af. De brandweer van Londerzeel zal samen met burgemeester Jozef De Borger (CD&V) in de vooravond nog een controleronde doen in de gemeente en blijft de situatie verder permanent controleren, meldt het gemeentebestuur.

Ondanks het feit dat het waterpeil van de Molenbeek ter hoogte van de Robbroekstraat, in deelgemeente Steenhuffel, met 20 cm gedaald is in vergelijking met 's morgens, staat er stroomafwaarts op de Maldersesteenweg tussen Sint-Jozef en Malderen nog steeds veel water. Doorgaand verkeer blijft daardoor verboden.

Waakzaamheid geboden
In het stroomopwaarts gelegen Merchtem is het waterpeil gezakt. Zonder bijkomende regen zal dat vijf uur later ook in Londerzeel het geval zijn. Voor vannacht en morgenvroeg wordt echter nog bijkomende regen voorspeld, zodat waakzaamheid geboden blijft. In de Vlaams-Brabantse gemeente zijn tot dusver nog geen woningen overstroomd. Dat gebeurde wel tijdens zware wateroverlast waarmee Londerzeel de jongste decenia enkele keren geconfronteerd werd.

Ook elders in Vlaanderen staan waterlopen nog vrij hoog, zoals in het bekken van de Brugse Polders. De waterstanden zullen er de komende uren traag dalen. Vanaf morgen kan er opnieuw een stijging optreden, voorlopig zonder tot nieuwe kritieke overstromingen te leiden.

In het Leiebekken worden geen kritieke overstromingen verwacht. De hoge waterstanden kunnen nog geruime tijd aanhouden en opnieuw toenemen na de neerslag vannacht. De brandweer is verwittigd en de situatie wordt opgevolgd.

In het Denderbekken konden kritieke overstromingen worden vermeden en voorlopig worden geen nieuwe kritieke overstromingen voorspeld.

In het Benedenscheldebekken overstroomt de Grote Molenbeek, maar de brandweer is ter plaatse. Het gemeentelijk rampenplan werd preventief afgekondigd.

In het Dijle- en Zennebekken zijn de stuwen op de Vrouwvliet in Mechelen preventief platgelegd om het stroomopwaartse gebied te ontlasten. Er worden geen kritieke overstromingen voorspeld.

In het Demerbekken wordt het wachtbekken van Schulensbroek vermoedelijk nog tot morgenochtend verder gevuld, maar er is nog meer dan voldoende capaciteit beschikbaar. Er worden nergens kritieke overstromingen verwacht.

In het noordelijk Maasbekken heeft het peil van de Mark zijn maximum bereikt, maar er wordt geen bebouwing bedreigd.

Dender
Het Hydrologisch InformatieCentrum (HIC) meldt dat, tenzij er komende nacht aanzienlijk meer neerslag dan verwacht zou vallen, geen ernstige kritieke overstromingen langs de bevaarbare waterlopen zullen plaatsvinden. Vooral de evolutie van de waterstanden langs de Dender wordt zeer nauw opgevolgd.

Beeld BELGA
Beeld UNKNOWN
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234