Vrijdag 26/02/2021

nieuwe rector KU Leuven Marc Vervenne werpt juk van voorganger van zich af

'De k staat voor katholiek. Niet voor kwaliteit, dat is flauwekul'

'Ik ben zeer koppig, geloof mij'

Kersvers KU Leuven-rector Marc Vervenne (55) ging voor zijn verkiezingsslogan inspiratie zoeken bij Voltaire. 'Rien ne se fait sans un peu d'enthousiasme' was zijn motto. Wie denkt dat Vervenne dat enthousiasme mist, vergist zich. Hij is niet zo autoritair als zijn voorganger, maar een zachtgekookt eitje is hij zeker niet. 'Als ik voor iets ga, dan geef ik niet af. U zou zich nog mispakken aan mij.'

Leuven

Eigen berichtgeving

Kim Herbots en Marjan Justaert

Media-aandacht is Marc Vervenne duidelijk nog niet gewend. Hij schiet wat schichtig rond om de dossiers die zijn bureau bedekken op te ruimen. Maar als hij eenmaal op dreef komt, is het duidelijk: de nieuwe rector is veel meer dan de schaduw van zijn voorganger André Oosterlinck. Die laatste wordt voorzitter van de associatie van de Leuvense Alma Mater en de hogescholen, al hamert Vervenne op het belang van een onafhankelijke rector: "De associatie zal nooit draaien zonder een sterke universiteit als motor. Als de universiteit verslapt, dan is de associatie ten dode opgeschreven. Dat staat als een paal boven water."

Vanaf het begin van de campagne werd u, als vice-rector, bestempeld als de kandidaat van Oosterlinck.

Vervenne: "Ik vind dat vreselijk. Ik spreek dat overal tegen en, verdorie, ze halen de dingen dan uit hun verband. Uiteraard is er een zeer grote behoefte aan vernieuwing en ik heb dat ook duidelijk gezegd. Dus ik dacht dat ik ervan af was. Helaas... Hoe verlos ik mij van die titel?"

Misschien door ook eens wat kritiek te leveren op uw voorganger in plaats van alleen maar positieve dingen te zeggen.

"Ik heb wél gezegd wat er veranderd moest worden. Tijdens de campagne is er veel goedkope kritiek gespuid. Ik heb daar niet aan meegedaan en waarschijnlijk heeft mij dat stemmen gekost. Kijk, het gaat om een ingewikkelde materie: de financiën van de universiteit bijvoorbeeld, dat schrijf je niet snel even op op de achterkant van een bierkaartje. "

Oosterlinck zegt: 'Er is geen alternatief voor mijn manier van besturen'.

"Ik vind dat er wel een alternatieve manier is. Voor mij staat overleg centraal. Maar dat betekent niet alleen babbelen. Op een bepaald moment moet je knopen doorhakken. Ik heb die methode met succes toegepast toen ik decaan en vice-rector was. Mijn stijl is: luisteren, overleggen en ruimte laten voor de kritische stemmen."

Veel meer dan uw voorganger?

"Ja."

Het grote wantrouwen binnen de universiteit is te wijten aan zijn bestuursstijl?

"(ongemakkelijk) Ja, dat weet u ook. Er is veel opgekropt de laatste jaren, maar je moet de huidige rector ook niet diaboliseren. Hij heeft zaken gedaan waarvan ik zeg: chapeau. Dat moet je ook kunnen toegeven. Ik ben ervan overtuigd dat een sterke universiteit een sterke rector en een sterke bestuursploeg nodig heeft."

Sterk? U hebt een soft imago.

"Dat weet ik, maar dat is schijn. Tijdens een live-interview voor Terzake heb ik naar het schijnt gezegd: 'Vanaf 1 augustus ben ík de rector van de KU Leuven' en een aantal mensen uit mijn omgeving zei: 'Op dat moment was je echt jezelf.' Ik ben billijk en geen brutaal mens maar zeer kordaat en koppig, geloof mij."

Wie zit er in uw sterke beleidsploeg?

"Ik begin met een blanco blad, wat men ook beweert. Naar het weekend toe ga ik een lijstje maken met vrouwen en mannen - en dat zeg ik bewust - van wie ik denk dat ze potentieel hebben, die vernieuwend kunnen zijn en die met hun twee voeten in de werkelijkheid staan. En dan begin ik breed te consulteren binnen de universiteit. Ten laatste begin juli moet mijn ploeg klaar zijn."

De grote beslissingen zijn genomen: de bachelor-masterstructuur is er, de associatie is een feit. Is de volgende rector louter een uitvoerder?

"Zeker niet. Is de bachelor-masterstructuur geïntegreerd? Er wordt van uitgegaan dat studenten na een academische bachelor doorstromen naar een master, maar daar ben ik nog niet zo zeker van. De ruwbouw staat er, maar er moeten nog deuren en vensters in gezet worden. Er moet zelfs nog veel verbouwd worden."

U bent theoloog, hebt een priesteropleiding gevolgd: moet er ook verbouwd worden aan de k van KU Leuven?

"Als theoloog zit ik in een bevoorrechte positie om daar op een gezonde, kritische manier mee om te gaan. Die discussie moet opnieuw gevoerd worden. Het wordt de komende tijd belangrijk voor de universiteit om te bepalen waar die k precies voor staat. Voor mij is dat duidelijk: de k staat voor katholiek. (verontwaardigd) Je kunt toch niet zeggen dat de k voor kwaliteit staat. Dat is flauwekul. Kwaliteits Universiteit Leuven? Komaan. Nee, we moeten discussiëren over de inhoud van dat 'katholiek'. Wat is het effect daarvan op onderwijs en onderzoek? Katholiek staat niet alleen voor rooms-katholiek, maar ook voor zingeving en levensbeschouwing. Zo hebben we trouwens het verplichte vak religie sinds 2001 ingevuld. Een goede zaak, als je het mij vraagt."

Minister Frank Vandenbroucke (SP.A) wil het nieuwe financieringssysteem deels koppelen aan de in- en doorstroom van kansarmen in het hoger onderwijs.

"Het is niet onbelangrijk dat de overheid incentives geeft om diversiteit te bevorderen. Maar kwaliteit moet altijd de parameter blijven. Hoe we dat willen meten? Een soort maturiteitstest zou geen slecht idee zijn. Ik bedoel dan niet alleen een proef over intellectuele capaciteiten maar een die ook peilt naar hoe klaar jongeren ervoor zijn.

"Weet u, ik geloof zelf nogal in laatbloeiers. Ook bij mijn eigen kinderen zie ik dat: ze kunnen het, maar in hun eigen tempo. Mijn jongste heb ik net nog drie maanden naar Bolivia gestuurd. Dan kan hij wat zelfstandigheid leren. Zijn diploma zal hij wel halen. Wanneer, dat zien we wel."

Bent u ook te vinden voor het stokpaardje van uw voorganger: rankings, de hitparade van universiteiten?

"Ik ben daar heel voorzichtig mee. Wat betekent ranking per slot van rekening? Voor mij is de Verenigde Staten het walhalla niet. Als je hun financiële mogelijkheden bekijkt, dan heeft het geen zin dat we ons daarmee vergelijken. Binnen Europa kunnen we wel meer concurreren."

Uw programma had als titel 'De kwetsbare universiteit'. Dat komt wel heel nederig over.

"Ik zeg 'kwetsbaar' omdat ik af wil van dat topdiscours, van dat 'wij zijn de eerste, wij zijn de beste'. Dat kun je op een seconde kwijt zijn. Dat heeft niets met 'soft' of 'braaf' te maken maar wel met het feit dat ik erop wil wijzen dat er allerlei soorten van bedreigingen zijn. Neem nu de onvrede bij heel wat personeelsleden: zoiets maakt ons intern kwetsbaar."

U wil niet per se 'Oxford aan de Dijle' worden?

"Er is niets mis met ambitie, maar ik wil met een open geest op de andere universiteiten toestappen. Een universiteit kan niet meer alles doen. We moeten onze krachten bundelen, ook met de UCL. We werken al samen, maar ik verwacht dat wij de komende jaren meer en meer samen naar buiten zullen treden, net zoals de ULB en de VUB."

Wat is straks uw eerste beleidsdaad?

"(denkt na) De administratieve overbelasting moeten we zo snel mogelijk aanpakken. Er is te weinig tijd om aan onderzoek te doen en dat is echt een probleem. Ik wil ook werk maken van het overleg over de besteding en de verdeling van middelen voor onderzoek en onderwijs."

De studenten zullen het graag horen: zij willen dat u stante pede werk maakt van het participatiedecreet.

"O maar natuurlijk. Dat is zo evident dat ik er zelfs niet aan dacht. Daar heb ik geen enkel probleem mee. Ik ben niet bang van de studenten. De huidige generatie getuigt van een bijzondere maturiteit."

Pieter De Somer heeft een aula en Roger Dillemans een fonds. Krijgt uw voorganger ook iets van u?

"(lacht) Ja, maar om een aula te krijgen moet hij eerst dood zijn. Dat heeft rector Oosterlinck overigens zelf bepaald."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234