NieuwsFrankrijk
Nieuwe protesten verwacht tegen coronapas in Frankrijk, ook vaccinatiecentra aangevallen
Frankrijk maakt zich op voor nieuwe demonstraties tegen de coronapas zaterdag. Al vier weekends op rij wordt er massaal betoogd. Ook vaccinatiecentra worden aangevallen.
Terwijl Frankrijk bijna volledig rood kleurt, neemt het protest tegen de aangescherpte corornamaatregelen toe. Een kapotgeslagen apotheek, vernielde vaccinatietenten, stroomonderbrekingen in koelkasten met vaccins, branden en hakenkruizen: in zo’n 20 vaccinatie- en testcentra zijn vernielingen geconstateerd. Burgemeesters krijgen de raad hun vaccinatiecentra te laten bewaken.
De reden is de pasjessamenleving die sinds maandag een realiteit is. Voor het hele publieke leven – musea, bioscopen, attractieparken, bars, cafés, restaurants en langeafstandstreinen – is een een coronapas vereist, een bewijs van vaccinatie of negatieve test. Die wordt streng gecontroleerd. Op Twitter circuleren beelden van politiemensen in Parijs die mensen op terrassen vragen naar hun coronapas. De boetes kunnen oplopen tot 1.500 euro per inbreuk. Vanaf september is vaccinatie voor het zorgpersoneel verplicht.
De tegenstanders beschuldigen Macron van het invoeren van een ‘nazipas’ en een ‘vaccinatiedictatuur’. Macron is vanaf het begin open geweest over het doel van de gezondheidspas: ervoor zorgen dat mensen zich laten vaccineren. Vorig weekend kwamen in totaal een kleine 240.000 mensen op straat.
Macron op TikTok
De toon waarmee de politiek reageert is hard. Macron heeft mensen die zich niet laten vaccineren ‘egoïstisch’ en ‘onverantwoordelijk’ genoemd. Op dit moment is hij op vakantie op een schiereiland in Zuid-Frankrijk. Daar neemt hij allerlei filmpjes op. Via Tiktok en Instagram legt hij critici en vaccinsceptici rechtstreeks uit waarom de vaccins veilig en belangrijk zijn.
Uit een recente opiniepeiling blijkt dat ongeveer 40 procent van de Fransen de coronaprotesten steunt. Vergeleken met de demonstraties van de gele hesjes uit 2018 is dat relatief weinig. Die kon op een gegeven moment rekenen op het begrip van 70 procent van de bevolking.
Uit een recente nota van de veiligheidsdiensten blijkt het om een allegaartje te gaan van extreemrechts tot extreemlinks en antivaxers. De veiligheidsdiensten waarschuwen: hoe langer het protest aanhoudt, hoe meer radicale elementen de overhand kunnen krijgen.