Maandag 29/11/2021

Nieuwe premier wil Milosevic vervolgen

Zoran Djindjic, de beoogde nieuwe premier van Servië, wil een snel onderzoek naar de (oorlogs)misdaden van voormalig president Slobodan Milosevic. Blijkt daaruit dat er tegen de voormalige sterke man van Joegoslavië gegronde aanklachten kunnen worden geformuleerd, dan zal hij opgepakt en vervolgd worden. In woorden laat Djindjic er geen gras over groeien. Zijn partij, de verenigde oppositie DOS, won zaterdag met overmacht de parlementsverkiezingen.

Belgrado

Reuters

Dat de krasse taal van Djindjic binnen afzienbare tijd ook tot de uitlevering van Milosevic aan het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag zal leiden, lijkt onwaarschijnlijk. Vast staat wel dat er vanuit Den Haag door hoofdaanklaagster Carla Del Ponte de laatste weken een zwaar diplomatiek offensief is ingezet om Milosevic uitgeleverd te krijgen. Ook de berichten die de afgelopen weken door onafhankelijke Servische media de wereld in werden gestuurd, waren bijna eensluidend: met de verkiezingen in aantocht leek het rijk van Milosevic definitief op instorten te staan.

De parlementsverkiezingen zijn zoals was verwacht uitgelopen op een grote overwinning van de tegenstanders van Milosevic. De Democratische Oppositie van Servië (DOS) van Milosevic' opvolger Vojislav Kostunica veroverde 178 van de 250 parlementszetels, zo bleek nadat 56 procent van de stemmen was geteld. Daarmee haalt DOS ruim de tweederdemeerderheid die nodig is om de grondwet te wijzigen.

De Socialistische Partij van Milosevic, die na de Tweede Wereldoorlog 55 jaar aan de macht was, werd op afstand tweede met 36 zetels. De nationalisten van de Radicale Partij veroverden 22 zetels. De ultranationalistische Servische Eenheidspartij kreeg veertien zetels. De opkomst lag rond de 60 procent, zo'n 10 procent lager dan bij de Joegoslavische verkiezingen van september. Het onverwachte succes van de uiterst rechtse Servische Eenheidspartij, die bestaat uit aanhangers van de dit jaar vermoorde crimineel Zeljko Raznatovic, alias Arkan, was een tegenvaller voor de democratische krachten, en tegelijk een teken dat Djindjic nog altijd rekening moet houden met radicale elementen.

Nu hij geen sterke partij meer achter zich heeft, is de kans dat Milosevic vervolgd wordt aanzienlijk vergroot. Kostunica is niet van plan Milosevic uit te leveren aan het Joegoslavië-Tribunaal, dat hem zoekt wegens oorlogsmisdaden, maar wil zijn voorganger en een aantal van diens handlangers in eigen land in elk geval berechten wegens corruptie, economisch wanbestuur en diefstal uit de staatskas. Beoogd premier Zoran Djindjic zei dat Milosevic zich zal moeten verantwoorden voor zijn vergrijpen, "te beginnen bij corruptie, misdaad, verkiezingsfraude en het gelasten van moorden". Hij zei dat Milosevic kon worden aangehouden, afhankelijk van de uitkomst van een onderzoek dat in de komende paar weken zal worden begonnen.

Op de vraag of Milosevic moet worden uitgeleverd aan het Joegoslavië-Tribunaal zei Djindjic: "Milosevic moet niet tot slachtoffer gemaakt worden, omdat hij geen slachtoffer is, maar een misdadiger." Djindjic zou vrezen dat Milosevic een martelaarsrol kan vervullen bij een vervolging door het tribunaal.

Grootste verliezer was de neocommunistische partij Joegoslavisch Links van Milosevic' echtgenote Mirjana Markovic, die nog niet 1 procent van de stemmen kreeg. Ook de Servische Vernieuwingsbeweging van Vuk Draskovic, die jarenlang de onbetwiste leider van het verzet tegen Milosevic is geweest, deed het niet te best. Volgens de eerste uitslagen kreeg de partij, die zich niet heeft willen aansluiten bij de DOS, 4 procent van de stemmen. Dat is te weinig om in het parlement te komen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234