Woensdag 08/12/2021

Politiek

Nieuwe politieke partij DierAnimal wil dierenrechten in de grondwet

Vicevoorzitter van DierAnimal Peter Verhaegen naast voorzitster Constance Adonis Villalon, op de presentatie van hun nieuwe partij. Beeld Photo News
Vicevoorzitter van DierAnimal Peter Verhaegen naast voorzitster Constance Adonis Villalon, op de presentatie van hun nieuwe partij.Beeld Photo News

Ons land is weer een politieke partij rijker nu DierAnimal boven het doopvont werd gehouden. De partij wil "het belang van dieren op de politieke kaart zetten", zegt vicevoorzitter Peter Verhaegen. Als het van DierAnimal afhangt, komt er straks dan ook een taks op lederwaren.

Met zes waren ze: de stichtende leden van 's lands nieuwste politieke partij DierAnimal. Vijf onbekende dertigers en één vijftiger die elkaar vonden in een jarenlang engagement binnen dierenorganisaties. De partij mikt op de regionale verkiezingen van 2019 om voor het eerst naar de kiezer te trekken.

De tweetalige en unitaire partij profileert zich als een echte zweeppartij voor de politiek. Nochtans gebeurt er net deze legislatuur al veel rond dierenwelzijn. Zo werd dierenwelzijn onder impuls van N-VA een volwaardige ministerportefeuille binnen de Vlaamse regering. Verhaegen erkent dat ook, "maar die zaken verlopen niet altijd zoals we willen". Hij geeft het voorbeeld van pelsdierkwekerijen, "waarvan minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) had beloofd ze af te schaffen, al is dat nog altijd niet gebeurd".

Om de politiek een geweten te schoppen, schuwt DierAnimal de radicale argumenten niet. Zo wil de partij alle sporten met dieren afschaffen, pleit ze ervoor dat iedereen vegetariër wordt en wil ze een 'wreedheidstaks' op dierlijk eten, lederwaren en ook vrijetijdsactiviteiten als paardenkoetsen invoeren. Maar bovenal wil DierAnimal het statuut van dieren in de grondwet veranderen. "Nu worden dieren als een object gezien, waar je mee kunt doen wat je wilt", zegt Verhaegen. "Zolang je dieren niet erkent als levende wezens met gevoelens, zullen we slechts kleine stapjes vooruit zetten."

Kiesdrempel

DierAnimal oordeelt dat de tijd daar rijp voor is. Het refereert aan een bredere golf in de samenleving waarop dierenwelzijn al een tijdje surft. Verhaegen wijst naar het succes van dierenrechtenorganisatie GAIA of de grote aandacht die thema's als onverdoofd slachten nu krijgen.

"Al mogen we de instant-verontwaardiging bij beelden van wanpraktijken uit slachthuizen niet verwarren met een structureel engagement om meer aan dierenwelzijn te doen", waarschuwt politicoloog Carl Devos (UGent), die hun kans op electoraal succes eerder klein inschat. "Tenzij ze lokaal kunnen teren op een bekend gezicht en misschien toch doorbreken." De kiesdrempel van 5 procent halen, acht Devos toch moeilijker.

Hoewel DierAnimal mikt op één parlementszetel, erkent ze zelf ook dat de kiesdrempel halen moeilijk wordt. "Maar dan doen we gewoon voort als dat niet lukt", zegt Verhaegen. "Het is onze bedoeling een duurzame partij uit te bouwen. Door te verschijnen, hopen we ook een effect op te wekken bij andere politieke partijen", iets wat ook Devos realistischer lijkt.

De kans dat DierAnimal electoraal succes zal kennen, lijkt inderdaad niet groot. In 2004 trok de Partij voor de Dieren (PvdD) naar de kiezer in Antwerpen. Jan Van Puyvelde was toen voorzitter, Joyce De Troch het bekendste gezicht. De partij kreeg minder dan 1 procent van de stemmen achter zich. In 2010 trok de PvdD samen met Lijst Dedecker (LDD) naar de kiezer, opnieuw zonder veel succes.

Animal Politics Foundation-lid Elze Boshart, die zelf geen lid is van DierAnimal, tijdens de persconferentie van de partij DierAnimal. Beeld BELGA
Animal Politics Foundation-lid Elze Boshart, die zelf geen lid is van DierAnimal, tijdens de persconferentie van de partij DierAnimal.Beeld BELGA
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234