Maandag 23/09/2019

Horeca

Nieuwe plaag in de horeca: gerechten delen

Beeld Photo News

Steeds meer restaurants verdragen niet langer dat klanten gerechten delen om goedkoper af te zijn. "Het is een echte plaag, vooral in de zomer. Het gebeurt zelfs dat een gezelschap van vier één vol-au-vent bestelt."

Een weigering aan een Weense toeriste om een portie mosselen met friet en sla (kostprijs 16,90 euro) met haar partner te delen in Bistro De Schilder in Brugge, leverde eigenaar Dimitri Vanhaecke een vlijmscherp commentaar op de beoordelingssite Tripadvisor op. De vrouw had het over een "schokkende ervaring" en gaf de zaak een onvoldoende voor klantvriendelijkheid. "Wij wilden deze plaatselijke delicatesse voor de eerste keer proeven. Daarom kozen wij voor niet twee, maar voor een enkele portie. Onbegrijpelijk dat dit hier niet mocht."

Vanhaecke heeft daar zo zijn redenen voor. "Elke dag, en zeker wanneer het 's zomers heel druk is, komen mensen binnen en vragen om een dagschotel te delen", zegt hij. "Eerst lieten we gewoon begaan, maar toen het de spuigaten begon uit te lopen, rekenden wij een supplement aan. Maar dan kregen we de volle laag, dus hebben we dat afgeschaft. Nu hebben we beslist dat het niet meer kan", zegt hij. "Het gebeurt dat een gezelschap van tien binnenvalt en uiteindelijk slechts de helft wat te eten bestelt. Wel verwachten zij allemaal servetten, bestek, brood en borden. Uiteindelijk is niemand tevreden: wij hebben keihard gewerkt, maar worden daar niet voor beloond en de klant gaat met honger naar buiten."

Beeld Photo News

Met vier personen van één vol-au-vent of één pot mosselen eten: het komt steeds vaker voor. Anderen bestellen dan weer van de kinderkaart, omdat dit goedkoper is. "Velen laten het toe uit schrik om klanten te verliezen of om slechte commentaren op het internet te vermijden", weet Jacky De Caluwé van Den Abazjoer in Lokeren. "Want voor je het beseft, word je afgekraakt op Tripadvisor en daartegen bestaat niet het minste verweer."

"Het is vervelend voor de uitbaters, zeker in het hoogseizoen wanneer je je jaar moet goedmaken", zegt Danny Van Assche van Horeca Vlaanderen. "Elke zaakvoerder moet zelf beslissen hoe hij dit aanpakt. Belangrijk is dat je de regels van het huis op de kaart vermeldt."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234