NieuwsAntwerpen
Nieuwe pijpleiding tussen Ruhrgebied en Antwerpse haven op komst: ‘Enkele woningen moeten wijken’
Als alles volgens plan verloopt, wordt in 2023-2024 gestart met de aanleg van een ondergrondse pijpleiding tussen het Duitse Ruhrgebied en de Antwerpse haven. Op tafel liggen drie tracés van 130, 150 en 170 kilometer. Welke route het wordt, is nog niet duidelijk. Dat er huizen zullen moeten wijken, is dat wel. De aanvang van de bouw is voorzien voor in 2023-2024.
Voor de aanleg van de pijpleiding, die in eerste instantie propaangas en CO2 zal transporteren tussen het Ruhrgebied in Duitsland en de haven van Antwerpen, is er een strook van 45 meter breed nodig. Die zal lopen via landbouwgronden en natuurgebieden waarvoor op dit moment gewestelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen (GRUP) worden opgemaakt.
Huizen moeten wijken
Op dit moment liggen er drie mogelijke routes op tafel en hoewel Borgmans belooft dat alles in het werk gesteld werd om woongebied zoveel mogelijk te omzeilen, zullen er op die routes ook enkele woningen moeten wijken voor de aanleg van de leidingen.
Het gaat om woningen in Antwerpen, As, Balen, Beerse, Beringen, Brecht, Diest, Dilsen-Stokkem, Geel, Genk, Grobbendonk, Halen, Ham, Hasselt, Hechtel-Eksel, Herentals, Herenthout, Houthalen-Helchteren, Kalmthout, Kapellen, Kasterlee, Laakdal, Leopolsburg, Lille, Lummen, Maaseik, Maasmechelen, Malle, Meerhout, Mol, Olen, Oudsbergen, Peer, Ranst, Rijkevorsel, Schoten, Stabroek, Tessenderlo, Westerlo, Wijnegem, Wommelgem, Wuustwezel, Zandhoven, Zonhoven en Zutendaal.
Op dit moment worden bewoners individueel op de hoogte gebracht als hun huis op een van de drie tracés ligt. In totaal zal het gaan om 18 tot 80 woningen, afhankelijk van de route waarvoor finaal zal worden gekozen.
Alvorens er een definitief plan wordt goedgekeurd, zal de burger nog gehoord worden. “We staan nog maar aan het begin van de procedure”, gaat Borgmans verder. “Het plan wordt nu voorgesteld en iedereen kan nog tot 30 maart opmerkingen formuleren. Die worden verwerkt en met die opmerkingen zal er uiteindelijk voor één tracé gekozen worden. Daarna wordt het publiek nog eens gehoord waarna de Vlaamse Overheid het plan dan zal goedkeuren.”
Gele affiche
Want dat is wel het uiteindelijke doel. Die pijpleiding zal er komen. Eens dat plan goedgekeurd is, is het aan de initiatiefnemer van de pijpleiding om een omgevingsvergunning aan te vragen voor de eigenlijke bouw van de leiding. Denk maar aan de gele affiches die je vaak in het straatbeeld tegenkomt. “Ook hier kunnen dan opnieuw bezwaren tegen geformuleerd worden.”
Het doel is om tegen 2023-2024 al te kunnen starten met de aanleg. Dat is best snel voor een project van dergelijke schaal maar volgens Borgmans is dat ook nodig. “Die pijpleiding is cruciaal om onze positie internationaal te kunnen behouden. Bovendien houdt dit veel verkeer van de weg en is zo een pijpleiding ook heel veilig om gassen te transporteren.”
Meer info vind je op de website van Omgeving Vlaanderen.