politiek
Nieuwe peiling: Maingain grote winnaar van politieke crisis Franstalig België, PS en cdH afgestraft
Het DéFi van Olivier Maingain blijkt de grote winnaar uit de politieke crisis is Brussel en Wallonië. Dat blijkt uit een nieuwe peiling van onderzoeksbureau Ipsos, in opdracht van Het Laatste Nieuws, VTM Nieuws, Le Soir en RTL. Ook de PTB en Ecolo gaan erop vooruit, terwijl de PS en cdH stevige klappen krijgen.
Met een nieuwe peiling proberen de media te achterhalen wat de politieke crisis van de voorbije zomer nu precies betekent voor de verschillende partijen.
In Brussel maakt DéFI een aanzienlijke sprong voorwaarts. Bij de verkiezingen van 2014 kwam de partij nog uit op 11,1 procent. Mochten er vandaag verkiezingen plaatsvinden, dan zou ze volgens deze peiling 18,4 procent halen.
Opvallend is ook dat DéFI in Wallonië 6,2 procent behaalt. De partij probeerde in de aanloop naar de vorige verkiezingen tevergeefs voet aan de grond te krijgen in Wallonië, maar bleef steken op 2,4 procent en toonde nadien in de peilingen evenmin een groeispurt.
PS gehalveerd
In Brussel worden de Franstalige socialisten zwaar afgestraft. Het aantal kiezers halveert er, van 24,9 procent in 2014 naar 12,1 procent. Ook in Wallonië zakt de PS verder onderuit, van 32 procent naar 20 procent.
CdH deelt eveneens in de vodden. Vorige zomer trok voorzitter Benoît Lutgen de stekker uit de Waalse en Brusselse regering, en daar lijkt de partij nu voor te worden afgestraft. In Brussel krimpt cdH van 9,3 naar 5,8 procent, in Wallonië van 14 naar 8,7 procent.
De MR wordt in beide landsdelen de grootste partij, maar gaat er toch op achteruit. In Wallonië haalt het volgens de peiling nog 21,4 procent van de stemmen, ten opzichte van 25,8 procent in 2014. In Brussel is de daling kleiner: van 23,1 procent naar 19,8 procent.
Forse winst voor PTB
Het PTB van Raoul Hedebouw, de Franstalige tegenhanger van de PVDA, profiteert stevig van deze verschuivingen in het politieke landschap. In Wallonië verdrievoudigt de partij haar aantal stemmen, van 5,5 procent naar 17,5 procent. In Brussel stijgt ze van 3,8 procent naar 9 procent. Ook Ecolo doet goede zaken: in Wallonië klimmen de groenen van 8,2 procent naar 12,7 procent; in Brussel van 10,5 procent naar 12,3 procent.