Zaterdag 22/01/2022

Nieuwe Palestijnse regering geraakt moeilijk uit startblokken

Isra�lische minister: 'Nieuwe diplomatieke band getuigt van een groeiend proces van verzoening in de regio'

Egypte stuurt na vier jaar weer ambassadeur naar Israël

De Palestijnse premier Ahmed Qurei heeft aan het parlement in Ramallah zijn nieuwe regering van 23 ministers voorgesteld. Daar kwam meteen de nodige kritiek op van de Palestijnse basis, die er slechts een voortzetting in ziet van het beleid van de oude corrupte garde. Egypte van zijn kant heeft voor het eerst in vier jaar weer een ambassadeur naar Israël gestuurd.

Ramallah / Brussel

Eigen berichtgeving

Er zijn acht nieuwkomers in de Palestijnse regering, terwijl zeven anderen de regering verlaten. Nasser Yousouf en Nasser el-Qidwa werden respectievelijk tot minister van Binnenlandse en Buitenlandse Zaken benoemd. Yousouf kreeg er bovendien nog de functie van minister van Nationale Veiligheid bij. El-Qidwa komt in de plaats van Nabil Shaath, die benoemd werd tot vice-premier.

De voormalige invloedrijke veiligheidschef Mohammed Dachlan zal met de rang van minister deel uitmaken van het kabinet van premier Qurei. De bekende Palestijn Saeb Erekat blijft op post als minister van Onderhandelingen (met Israël), Nabil Amer wordt minister van Informatie. Ook Salam Fajad behoudt zijn functie van minister van Financiën.

Later zal het Palestijnse parlement overgaan tot de stemming over de nieuwe regering. Maar dat liep gisteren al meteen mis omdat sommige parlementsleden, ook van de grootste partij al-Fatah, al bezwaren kenbaar maakten. Zonder namen te noemen werd aanstoot genomen aan het feit dat "sommigen" binnen die nieuwe regering al te zeer gebonden zijn "aan het oude corrupte verleden".

De parlementsfractie van al-Fatah kwam gisteravond laat bijeen om zich te beraden over de houding die ze zal aannemen bij de stemming. Als men daar geen overeenstemming zou bereiken, kan de nieuwe ploeg wellicht vandaag nog niet met haar werkzaamheden beginnen. Het is een verrassing dat delen van al-Fatah de nieuwe ploeg zo op de korrel nemen.

Eerste minister Qurei presenteerde ook een regeringsprogramma bestaande uit vier punten. Zijn regering wil zich naar eigen zeggen vooral inzetten voor de binnenlandse veiligheid, een hervorming van het gerecht, algemene bestuurshervormingen en de voorbereiding van parlementsverkiezingen. Die zouden ergens in juli moeten plaatshebben.

Israël heeft gisteren vijfhonderd Palestijnse gevangenen vrijgelaten als teken van goodwill in het veranderde klimaat. De vrijlating past in een reeks vertrouwenwekkende maatregelen, nadat beide zijden een bestand hebben afgekondigd. De gevangenen werden door verwanten en vrienden opgewacht en in triomf onthaald. Met bussen zijn ze uit het zuiden van Israël naar verschillende plaatsen op de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever gebracht.

Bij de vrijgelatenen zijn er geen Palestijnen die Israëlische levens op hun geweten hebben. Het gaat om mannen die betrokken waren bij overvallen en mislukte aanslagen. Het is de bedoeling dat Israël op korte termijn negenhonderd van de ongeveer achtduizend Palestijnse gedetineerden vrijlaat. Van degenen die nu vrijkwamen, heeft een groot deel meer dan tweederde van zijn straf uitgezeten.

Egypte heeft gisteren na vier jaar weer een ambassadeur naar Israël gestuurd. Dat gebeurde één dag nadat Jordanië hetzelfde had gedaan. De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Silvan Shalom, had het over "een groeiend proces van verzoening in de regio".

Vier jaar geleden hadden beide Arabische staten, na het begin van de tweede intifada (Palestijnse opstand), hun hoogste diplomatieke vetegenwoordigers uit Israël teruggetrokken. Maar sinds de top van Sharm el-Sheikh begin deze maand is er duidelijk schot gekomen in de verbetering van de relaties tussen Israël en zijn twee Arabische buren. Egypte was in 1979 overigens het eerste Arabische land dat vrede sloot met Israël, hierin gevolgd door Jordanië in 1984. (FS)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234