Maandag 15/08/2022

NieuwsBrussel

Nieuwe oproep om te feesten in Ter Kamerenbos telt meer dan 8.000 geïnteresseerden op Facebook

null Beeld EPA
Beeld EPA

Het collectief L’Abîme (De Afgrond, nvdr.) wil een vervolg breien aan La Boum, het nepfestival dat vorige week uitmondde in een agressief kat-en-muisspel tussen jongeren en de politie in het Ter Kamerenbos. De anonieme organisatie heeft 1 mei als voorlopige datum geprikt. Al meer dan 8.000 mensen tonen interesse op Facebook.

Hanne Adriaen

Even terugspoelen naar vorige week: op 1 april liep het verzonnen festival La Boum helemaal uit de hand in het Ter Kamerenbos. Het evenement werd eveneens aangekondigd op Facebook en trok 70.000 gegadigden op het internet. Ongeveer 5.000 mensen daagden in werkelijkheid op. Toen de politie het grasveld tegen de avond wou ontruimen, ontstonden gewelddadige rellen tussen de politie en de jongeren.

Een dag later was het opnieuw prijs met L’Abîme. Geen aprilgrap deze keer, maar een initiatief van - opnieuw anonieme - organisatoren die zich weloverwogen willen verzetten tegen de coronamaatregelen.

In de nasleep van het geweld schreef minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) een open brief aan de jeugd, waarin ze opriep om nog even vol te houden. Bijvoorbeeld door een uitdaging te zoeken, zodat de laatste loodjes van de coronamaatregelen minder zwaar wegen. L’Abîme heeft nu gereageerd op die oproep. “We hebben een bezigheid gevonden voor onze jongeren die een gebrek aan vrijheid, feesten, liefde en knuffels ondervinden”, klinkt het in een verklaring op de website van L’Abîme. “We stellen voor dat zij La Boum 2 mee uitdenken.”

La Boum 2

Op de Facebookpagina van het collectief wordt intussen La Boum 2 aangekondigd. Op dit moment geven circa 2.800 mensen aan dat zij het evenement zullen bijwonen in het Ter Kamerenbos, 6.100 anderen tonen interesse in La Boum 2. De bijeenkomst zou op 1 mei beginnen en eindigen op 15 mei. L’Abîme heeft ook een opdracht voor minister Verlinden. “Uw missie is om ons officiële toestemming en een datum te geven voor de organisatie van Boum 2 in het Ter Kamerenbos”, luidt het.

Het collectief toont zich bereid om daarbij eventuele begeleidende maatregelen na te leven. “Rekening houdend met de mening van experten, van wie sommigen geloven dat het risico van dit soort evenementen minimaal is en toch zo belangrijk voor onze jeugd. Zou dat geen mooi eerbetoon zijn voor onze offers aan de ouderen?”

‘Opsluiting’

L’Abîme ontkent niet dat de ziekenhuizen momenteel overrompeld worden. Maar volgens het collectief is dat het “gevolg van de aftakeling van onze gezondheidsdiensten waarvoor uw regering en vorige verantwoordelijk waren”.

“We kunnen niet voorbijgaan aan de negatieve gevolgen van opsluiting voor de hele bevolking en in het bijzonder voor de meest kwetsbaren onder hen (alleenstaanden, studenten, werklozen, enz.)”, gaat L’Abîme verder. De enige oplossingen die door de regering worden voorgesteld, zijn “vrijheidsbeperkingen, angst en politierepressie”, hekelt het collectief.

Het collectief benadrukt nog dat het niet oproept tot het verstoren van de openbare orde. Het zegt ook “niet de organisator van iets” te zijn. “Wij coördineren alleen een populaire en natuurlijke drang om samen te komen en te feesten”, zo staat nog in de verklaring.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234