Donderdag 22/08/2019

Oostenrijk

Nieuwe Oostenrijkse regering wil gedenksteen voor in nazi-kamp vermoorde Joden

Kanselier Sebastian Kurz (ÖVP) probeert de relaties met Israël op te lappen. Beeld REUTERS

De nieuwe, rechtse regering in Oostenrijk laat in een vroeger vernietigingskamp een monument plaatsen voor de daar door de nazi's vermoorde Joden. "Een bekentenis van medeschuld", zegt kanselier Sebastian Kurz.

De nieuwe regering in Oostenrijk, bestaande uit de conservatieve ÖVP en de extreemrechtse FPÖ, legde gisteren de eed af. Dat de FPÖ deel uitmaakt van de regering, deed eerder al stof opwaaien. Gezien de rol die Oostenrijk speelde tijdens de Tweede Wereldoorlog, maakt dat een extra heikel punt. De FPÖ, die voor een tweede keer aan een Oostenrijkse regering deelneemt, is na de Tweede Wereldoorlog door een vroegere nazi gesticht. Israël had al laten weten de diplomatieke contacten met Wenen te zullen limiteren.

Kurz kondigde eerder al maatregelen aan, nadat Israël besloot de diplomatieke contacten met Oostenrijk te boycotten. Een gedenksteen in Maly Trostinec, een vernietigingskamp tijdens de Tweede Wereldoorlog, is een eerste stap. "Een duidelijke bekentenis van historische verantwoordelijkheid en medeschuld", verklaart kanselier Sebastian Kurz.  

Het regeerakkoord van ÖVP en FPÖ voorziet ook voor de Oostenrijkse slachtoffers van het nationaal-socialisme een dubbel staatsburgerschap. Daarvan kunnen tot 200.000 mensen genieten.

In het Maly Trosinec-kamp nabij het nu Wit-Russische Minsk zijn van 1942 tot 1944 ongeveer 60.000 mensen met gas of een nekschot gedood. Rond 10.000 van de vermoorde Joden stamden uit Wenen. Slechts weinigen hebben het uitroeiïngskamp overleefd, zeggen geschiedkundigen.

Oostenrijk, dat in 1938 door Adolf Hitler bij het Deutsche Reich werd geannexeerd, heeft zich tot het midden van de jaren tachtig gepresenteerd als een slachtoffer van de nazi's en heeft pas later medeschuld bekend.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden