Dinsdag 06/12/2022

Nieuwe onderzoeksdaden nodig in zaak verdronken jongetje

'Het wordt tijd dat gemeente Vilvoorde zich begint te verantwoorden'

Brussel

Eigen berichtgeving

De Brusselse onderzoeksrechter Patrick De Coster heeft beslist om bijkomende onderzoeksdaden te stellen in het dossier van Mohammed Ben Hamman, het achtjarige jongetje dat in juli tijdens de speelpleinwerking in het zwembad van Vilvoorde verdronk. Zo zal burgemeester Jean-Luc Dehaene voor een tweede keer worden uitgenodigd voor verhoor, worden de notulen van de gemeenteraad in beslag genomen en alle monitoren van de speelpleinwerking en de redders van het zwembad opnieuw ondervraagd.

De bijkomende onderzoeksdaden komen er op vraag van Sven Mary, de raadsman van de familie Ben Hamman. Die zegt dat hun oude advocaat met enkele Vilvoordse schepenen overeen was gekomen 18.500 euro te aanvaarden, en de zaak verder te laten rusten. "Ik ben er nog altijd niet uit of dat bedrag smartgeld moet voorstellen, of gewoon zwijggeld is", zegt Mary, die zich verder niet uitspreekt over wat die 20ste juli precies gebeurde in het zwembad van Vilvoorde. "Ik laat alle opties open. Het kan een tragisch ongeval zijn, en dan heb ik beloofd de zaak te laten rusten, maar als blijkt dat er schuldig verzuim in het spel is, moeten er verantwoordelijken worden gezocht."

De achtjarige Mohammed Ben Hamman verdronk tijdens een activiteit van de speelpleinwerking. Twee dagen later overleed hij in het ziekenhuis. De begeleiders, en later ook de schepenen van Sport Guy Ceuppens (SP.A) en die van Jeugd Anneliese Simoens (CD&V), beweerden dat er een zwemtest van de kinderen was afgenomen alvorens ze het water in mochten. Ook Mohammed zou zo'n test hebben afgelegd. Maar achteraf bleek dat de tests niet systematisch en bij elk kind waren gebeurd, zo bevestigde ook de Vilvoordse burgemeester Jean-Luc Dehaene. Het is nog altijd niet duidelijk of Mohammed de test aflegde.

Het incident zorgde voor een storm in de Vilvoordse politiek. Niet alleen vanuit de oppositie (VLD en Vlaams Belang), maar ook in eigen CD&V-rangen werden heel wat kritische opmerkingen en vragen geponeerd. VLD-raadslid Monique Vansantvoort beschuldigde SP.A-schepen Hans Bonte er zelfs van tegen cameratoezicht in het zwembad te hebben gestemd, terwijl zo'n discussie nooit had plaatsgehad in het schepencollege.

"Iedereen probeert de hete aardappel nog altijd door te schuiven", zegt advocaat Sven Mary. "De gemeente moet heus niet denken dat ze er met een bos bloemen en 18.500 euro van afkomt. Ik heb gevraagd dat de notulen van de gemeenteraad waarop dat bedrag is besproken, in beslag worden genomen. Heel wat mensen moeten opnieuw worden ondervraagd, om nu eindelijk duidelijk te kunnen zeggen of er al dan niet een zwemtest is geweest, en hoe de taakverdeling van de monitoren en de redders van het zwembad die dag was. Zonder de politiek te willen viseren, wordt het tijd dat de gemeente zich begint te verantwoorden voor wat er is gebeurd." (SS)

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234